Orbán Viktor: Nem akarunk újra birodalomban élni

Elutasítja a lengyel és a magyar kormány a nemzetállami szuverenitás felszámolását

Őry Mariann – 2018.01.04. 02:52 –

A migrációs politika és Közép-Európa gazdasági és politikai stabilizáló szerepe állt Mateusz Morawiecki lengyel és Orbán Viktor magyar kormányfő budapesti találkozójának középpontjában.

Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor 20180104 Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor. Továbbra is közös úton a két ország (Fotó: Ficsor Márton)

Kifejezve a két ország szövetségének jelentőségét, hazánkba látogatott először az új lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki. Tegnapi közös sajtótájékoztatójukon a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor kiemelte: az elmúlt időszak megmutatta, hogy a közép-európai gazdasági modellek működnek, „Közép-Európa működik”, a térség hozzájárul az unió politikai és gazdasági stabilitásához, az unió gazdasági motorjává, leggyorsabban fejlődő régiójává vált. Kiemelte: a közép-európai országok a saját lábukon akarnak és fognak állni. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a térség országai nem akarnak birodalomban élni, az uniót továbbra is a szabad európai nemzetek szövetségének tekintik. Megerősítette: a magyar álláspont szerint erős Európa csak erős nemzetállamokra épülhet, támogatni kell a családokat és a gyermekvállalást, valamint megőrizni a keresztény gyökereinket.

A magyar kormányfő kifejtette, hogy az unió bevándorláspolitikája viszont nem működik, mi több, látványos kudarcot vallott. Kiemelte: az európai emberek nem akarnak bevándorlást, míg egyes uniós vezetők továbbra is erőltetik bukott politikájukat. Megerősítette, hogy a magyar álláspont szerint meg kell védeni a határokat, s a migránsok betelepítése helyett a segítséget kell odavinni, ahol arra szükség van. Orbán egyúttal megköszönte Varsó hozzájárulását a magyar határvédelemhez, ami – mint mondta – európai ügy.

Morawiecki is a visegrádi négyek egységét és fontos kérdésekben kialakított hasonló álláspontját hangsúlyozta. Kiemelte, hogy Varsó tökéletesen egyetért Magyarország álláspontjával a migrációról, s továbbra is azt vallja, hogy a tagállamoknak szuverén joguk meghatározni, kit engednek be a területükre. Kitért arra is, hogy pénzügyi segélyekkel a visegrádiak sokat tesznek a válság enyhítéséért, Lengyelország pedig Ukrajnából befogadott menekülteket. Mateusz Morawiecki meghívta Orbán Viktort a lengyel függetlenség századik évfordulóján rendezendő ünnepségekre, és úgy fogalmazott: az elmúlt évszázadokban a két nép együtt harcolt egymás szabadságáért. Hiszünk az EU-ban, az európai uniós értékekben, közösen szeretnénk az EU-t építeni – hangsúlyozta. A lengyel miniszterelnök a következő uniós költségvetéssel kapcsolatban fontosnak tartja, hogy a visegrádiak közösen képviseljék az álláspontjukat. Beszámolt arról is, hogy Lengyelország és Magyarország az energia, a közlekedés és a szállítás területén egységesíteni szeretné álláspontját. Hasonlóan nyilatkozott a Brexit ügyéről is.

A kötelező kvótákra vonatkozó kérdésre Orbán azt mondta, nagy csatákra számít az idén, mivel azok az országok, amelyek bevándorláspolitikájukat rá akarják kényszeríteni többek között Magyarországra, ezt az évet tekintik az utolsó nagy lehetőségüknek, hiszen 2019-ben már jönnek az újabb európai választások, amikor is a kormányfő szerint a bevándorlást ellenző erők aratnak sikert. Kiemelte, Magyarország nem akar semmiféle „posztkeresztény és posztnemzeti” korszakba lépni, mint egyes nyugati tagállamok, hiszen a magyar nemzet ezeréves megtartó erőit számolná fel ezzel.

Az új osztrák kormánnyal való együttműködésre vonatkozó kérdésre beszámolt arról, hogy hamarosan Ausztriába utazik, s találkozik a kormány vezetőivel. A miniszterelnök szerint Ausztriában helyreállt a demokrácia, hiszen az osztrákok – akik nem akarnak bevándorlást – olyan kormányt választottak, amely szintén nem akar bevándorlást, és meggyőződése szerint csak idő kérdése, hogy ez így történjen mindenhol Európában. Hozzátette: az osztrák választások eredménye bizonyítja, hogy egy ország vezetői nem mehetnek túl sokáig szembe fontos kérdésekben a népakarattal. Orbán Viktor arról is beszélt, fontos lehetőségnek tartja, hogy Lengyelország az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagja lett.

Morawieckit a nap során később a Sándor-palotában Áder János államfő is fogadta.