Kiderül, kap-e bírságot a Jobbik

Hamarosan elkészülhet a párt gazdálkodásáról szóló ÁSZ-jelentés, s ha nem tudják cáfolni, hogy tiltott támogatást fogadtak el, ki kell fizetniük a kiszabott büntetést

Pálfy Dániel Ábel – 2018.01.03. 01:27 –

Január első felében elkészülhet az Állami Számvevőszék végleges jelentése a Jobbik gazdálkodásának ellenőrzéséről, amely – hacsak Vona Gáborék észrevételei a jelentés tervezetéről nem bizonyítják az ellenkezőjét – megállapítja, hogy a párt tiltott támogatást fogadott el.

Vona Gábor 20180103 A számvevőszék jelenleg is ellenőrzi Vona Gábor pártjának észrevételeit, majd megállapítja, történt-e tiltott pártfinanszírozás, ám az esetleges büntetést nem a kampánytámogatásból vonja le (Fotó: Hegedüs Róbert)

Bár a vonatkozó törvény szerint január 21-ig van ideje az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) elkészíteni a Jobbik gazdálkodásának ellenőrzéséről szóló végleges jelentését, információink szerint ez már a hónap első felében megtörténik. Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, az ÁSZ értékelte a Jobbik gazdálkodására vonatkozó, hatósági kockázatjelzés alapján birtokába jutott dokumentumokat. Eszerint a Jobbik 2017. első félévi plakátszerződéseivel – a gazdasági társaságok hirdetési listaáraitól jelentősen elmaradó egységárak miatt – 331 millió 660 ezer forint összegben tiltott támogatást fogadott el. Az erre vonatkozó dokumentumot az ÁSZ december 6-án elküldte a pártnak, amely a törvény által biztosított tizenöt napos határidő utolsó napján, december 21-én észrevételezte azt. Horváth Bálint, a számvevőszék sajtóosztályának vezetője lapunknak elmondta, munkatársaik jelenleg ellenőrzik a Jobbik által benyújtott érveket, majd a törvény által előírt harminc napon belül elkészítik a végleges jelentést, amelyben reagálnak azokra, és megállapítják, történt-e tiltott pártfinanszírozás, és ha igen, a bírság mértékét is. Ebben az esetben – folytatta Horváth Bálint – a számvevőszék felszólítja a pártot, hogy a kiszabott büntetést tizenöt napon belül fizesse be a Magyar Államkincstárnak. Amennyiben ez nem történik meg időben, akkor az ügy az Államkincstártól, átkerül a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, amely elindítja a Jobbikkal szemben az ilyenkor szokásos eljárást. Az Államkincstár emellett levonja a párt következő évi állami támogatásából a tiltott támogatás összegét.

Lapunk információi szerint azonban a párt kampánytámogatását ez nem érinti, az esetleges büntetést pedig az éves párttámogatásból is ütemezve, negyedéves részletekben vonják le. Ahogy korábban már megírtuk, a Jobbik semmilyen, a számvevőszék ellenőrzési jogkörébe tartozó bizonyítékot nem csatolt a megküldött észrevételéhez, amely cáfolná a tiltott párttámogatás elfogadását.