Startup központ nyílik Budapesten

Az értékteremtő, innovatív vállalkozások a támogatással a régiós mezőnyben is növelhetik versenyképességüket

Zováthi Domokos – 2017.12.11. 00:58 –

Jövő év első felében nyílik meg a Startup Campus Budapest, az induló vállalkozások tanácsadó központja. Az intézmény a Magyar Fejlesztési Bank és az unió által biztosított 57 milliárd forintból segíti a hazai startupokat.
Jelentős összeggel, hét év alatt háromszázhatvanmilliárd forinttal támogatja a magyar innovációt és a hazai induló vállalkozásokat az Európai Unió – derült ki a Hiventures Zrt. lapunkhoz eljuttatott közleményéből. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és az Európai Unió által biztosított ötvenhétmilliárd forintból az MFB-csoport tagjához tartozó cég végzi a magyar startupok megerősítését. A társaság fennállása óta eddig ezer projektet vizsgált meg, és száztizenöt pozitív befektetési döntéssel tízmilliárd forint odaítéléséről döntött, amiből négymilliárd forintot már ki is helyezett a startupokhoz. Ezen felül partnerek felkutatásával és egy inkubátor központ, a Startup Campus Budapest létrehozásával is segíti a hazai innovatív ötleteket és vállalkozásokat – állt a közleményben.

A Hiventures részt vett a V4 Startup and Innovation Tour december eleji, budapesti záróeseményének megszervezésében is. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a közlemény szerint úgy fogalmazott, a magyar kutatás-fejlesztési és innovációs versenypályázati rendszer az üzleti ötlettől a piacra lépés támogatásáig többféle pályázati konstrukciót kínál az értékteremtő, innovatív vállalkozásoknak. Ezeket a forrásokat elnyerve, a régiós mezőnyben is növelhetik versenyképességüket, így nagyobb piacot érhetnek el az innovációval jelentkező hazai vállalkozások. Magyarország önmagában túl kis piac, itt nehéz gyorsan sokat növekedni, feltétlenül szükség van regionális jelenlétre, így a Hiventures a nemzetközi piacra lépésben is segíti a magyar startupokat. Ezt a célt, illetve a régiós gazdasági és diplomáciai kapcsolatok erősítését szolgálta az idei V4 Startup and Innovation Tour rendezvénysorozat is.

A Hiventures következő lépése a magyar startup ökoszisztéma megerősítése érdekében egy, az induló vállalkozásoknak helyet adó, őket infrastruktúrával, tanácsadással segítő központ, a Startup Campus Budapest szakmai támogatása. Ezzel a Startus Campus innovatív vállalkozásösztönző kezdeményezés öt vidéki egyetemi nagyváros, illetve London és Berlin után, Budapesten fizikális térbe költözik. A várhatóan 2018. második negyedévében a Millenárison megnyíló intézmény összekapcsolja az innová­ciós ökoszisztéma legfontosabb állami és piaci szereplőit, valamint edukációs és vállalkozásfejlesztő munkateret biztosít mind a vállalkozni vágyó, mind pedig a már vállalkozó fiatal innovátorok számára – mondta Katona Bence, a Hiventures vezérigazgató-helyettese. A központ több generációt kiszolgáló, kreatív közösségi, oktatási és rendezvényhelyszín, ahol az innováció, tanulás, alkotás, vállalkozás ösztönzése koncentráltan van jelen. A központ küldetése, hogy az általa kínált komplex szolgáltatások révén, Budapest szívében kritikus tömeg jelenjen meg, mely közösségként támogatja a hazai és régiós innovációs ökoszisztéma fejlődését.