Nem készülnek sztrájkra az egészségügyi érdekvédők, továbbra is tárgyalnak

Cser Ágnes: A kormány nem utasította el a kérésünket, éjjel-nappal hajlandóak vagyunk megállapodni, de ragaszkodunk a követeléseinkhez

Jobbágyi Zsófia – 2017.12.08. 01:45 –

Folyamatosan tárgyalnak a humántárca és az egészségügyi érdekvédők képviselői a bértábla-korrekcióról, ám egyelőre nem született megegyezés – mondta lapunknak Cser Ágnes szakszervezeti vezető.

Cser Ágnes 20171207 „Szükséges a bértábla-korrekció” (Fotó: Hegedüs Róbert)

Ismét tárgyalóasztalhoz ültek a humántárca, illetve az egészségügyi reprezentatív szakszervezetek képviselői, ám hiába kaptak ígéretet rá az érdekvédők, egyelőre nem sikerült megállapodniuk a döntéshozókkal a bértábla-korrekcióról – tudta meg lapunk tegnap Cser Ágnestől, a Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnökétől, aki maga is jelen volt az egyeztetésen. Ismert, a két fél között 2016-ban megkötött megállapodás szerint az egyezséget a gazdaság aktuális állapota alapján évente felülvizsgálják, az eredményektől függően pedig korrekciót hajtanak végre.

Üdvözlendő lépés, hogy idén januártól megemelkedett a minimálbér, amely az egészségügyi bértáblán a korábban már kialakított differenciák összecsúszását okozta. Ezért jeleztük a kormánynak, szükséges lenne a korrekció, ám ez a mai napig nem történt meg – mondta Cser Ágnes. Jelezte, követeléseik között – amelyeket a tárgyalásokon jelenlévő stratégiai partnereik, köztük a Magyar Orvosi Kamara is támogat – ezen intézkedés ideiglenes „kiváltásaként” szerepel többek között az ágazat valamennyi, gazdasági és műszaki területen dolgozó munkavállalójának egyhavi bér kifizetése még a karácsony előtt, illetve a 2018. november 1-jei szakdolgozókat érintő bérfejlesztés jövő év január 1-jére való előrehozatala.

Megemlítette azt is, hogy előző héten Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón elmondta, felhatalmazták Balog Zoltánt, a humántárca vezetőjét arra, hogy tárgyaljon az érdekvédőkkel. Ennek ellenére – folytatta – még mindig nem sikerült megállapodni, holott a szakszervezetek „éjjel-nappal készen állnak a megegyezésre”. Ugyanakkor cáfolta azt a múlt héten megjelent hírt, amely szerint sztrájkra készülnek. A kormány nem utasította el a kérésünket, ezért nem készülünk munkabeszüntetésre, a követeléseinkből viszont nem engedünk – hangsúlyozta, majd hozzátette, a következő egyeztetés jövő héten kedden lesz annak érdekében, hogy egy esetleges megállapodás már szerdán a kormány elé kerülhessen.

Az egészségügyi dolgozókat egyedül a szocialisták csapták be, jelenleg béremelés van – reagált tegnap a humántárca az MSZP nyilatkozatára, akik szerint nem történt valódi béremelés az ágazatban.


Két kórház kap rendkívüli segítséget

Összesen háromszázhuszonöt millió forint rendkívüli pénzügyi támogatást kap két budapesti kórház: a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak kétszázmillió, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet százhuszonöt millió forinthoz jut – jelentette be tegnap Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár. Kiemelte, előbbi intézményben a fűtésrendszer korszerűsítésére, utóbbiban a sürgősségi betegellátáshoz tartozó részlegek felújítására költhetik a támogatást. Hozzátette, ezt a kormányzati támogatást a fenntartó vis maior keretén és az Egészséges Budapest Program kórházakra eső forrásain felül kapják az intézmények ahhoz, hogy a gyógyítómunka zavartalan legyen. Mészáros az MTI közlése szerint elmondta azt is, a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ keretének többségét már elköltötték, így a most bejelentett támogatás ezen felüli.