Kacsoh DánielHiteltelenségi rangadó

Álláspont. Az ember szinte napról napra kapkodja a fejét az újabb fordulatok nyomán. Soros, Iványi, Heller, Vona – Együtt 2018?

Kacsoh Dániel – 2017.12.06. 01:35 –

Ezt talán még ők is érzik, ettől függetlenül megírták levelüket Oslóba, a kérelem tehát hivatalos. Érveik: a milliárdos pénzember segítette a demokratikus átalakulást, sőt, ez ma is így van, alapítványi hálózata működik közre ebben világszerte. Iskolája a „demokrácia által elkötelezett” diákok ezreit képzi, és részletes, írásban is rögzített terve van a migrációs válság kezelésére.

Túl azon a persze kikerülhetetlen tényen, hogy a nevezett spekulációs manőverei, profitvadász pénzügyi hadjáratai aligha tartoznak a béketeremtés kategóriájába, Iványiék kvázi szívességet tettek a kormányzatnak. Az ellenzék és a „független” sajtó részéről ugyanis folyton azt szajkózzák, hogy a Fidesz csúsztat, nincs is semmiféle Soros-terv. Most meg itt ez a hivatalos levél, benne annak rögzítése: igenis létezik a terv. Még a konkrét hivatkozást is megadják. Aztán ugye arról is hallunk gyakorta, hogy Soros nem szervez semmiféle hálózatot, ez megint egyfajta diktatórikus rágalom. És tessék! Még Gyurcsány jó barátja szerint is működik ilyen szerveződés – igaz, szerinte ez inkább a boldogság forrása.

Persze ez a „leleplezés” már nem akkora szenzáció, miután maga George Soros nyilatkozott a közelmúltban egy videóüzenetben, részletesen fejtegette elképzeléseit és aggodalmait, bejelentve, ráerősít sajátjai, vagyis az úgynevezett nyílt társadalom ügyének propagálói védelmére. Pénzzel, irodákkal, kampánnyal – vagyis politikával. A jelszó nyilván a szolidaritás meg a szegények megsegítése, de hát mi mást írjanak a cégérre? Kormánydöntő külföldi ügynökség? Az önleleplezés ezen mértéke még a részükről is túlzás lenne.

Foglaljuk tehát össze: egy demokratikusan megválasztott kabinet ellen szervezkedő, vadkapitalista pénzembernek járna a Nobel-békedíj!? Miután a közel-keleti válságot elmélyítő, a fegyveres konfliktusok megoldásában egyértelmű kudarcot valló Barack Obama is megkaphatta az elismerést, akkor igazából meg sem kellene lepődnünk, ha a vallásos szolgálat helyett rendre elfogult politikai megnyilvánulásokat tevő lelkész vágyálma netán teljesül. Ugyanakkor ez a húzás kevésbé okoz meglepetést ahhoz képest, amit a balliberális oldal örök megmondója, a „haladó eszmék” lánglelkű élharcosa, Heller Ágnes tett a minap. A Soros iránt nyilván ugyancsak elkötelezett lukácsista filozófus összehozná a romokban heverő baloldalt magával a patás ördöggel, a gárdamellényes, zsidózó jobbikos branccsal. Ezt jelentette be „Olgánál”, a Hír tévében. Heller ugyanis állítása szerint elhitte: ha Vona mást mond, mást is gondol.

Bár eszmetársaival évekig nácizták, most arra jutott, hogy ahogy Churchill összefogott Sztálinnal a nácikkal szemben, úgy kell tennie ma is valamennyi ellenzéki pártnak a Jobbikkal a gyűlöletes Orbán-kormány ellenében.

A kifejezetten zavaros hasonlat már csak azért is sántít, mert a napokban sorra kezdtek protestálni a „régi vonal” vezéralakjai a cukisodás és a balos fordulat ellen. Ők nem külső szemlélők, nem holmi renegátok, hanem jelen állás szerint az immár Simicska pénzügyi védernyője alatt ténykedő párt aktuális korifeusai. Egyelőre.

Hogy mi lesz ennek a hiteltelenségi rangadónak a kimenetele, kétséges, ám az ember szinte napról napra kapkodja a fejét az újabb fordulatok nyomán. Soros, Iványi, Heller, Vona – Együtt 2018?