Változatlan feltételek

A Magyar Posta csak a szerződéssel nem rendelkező üzleti partnereinél limitálta két csomagterméknél a feladási mennyiséget, jelentősen emelkedett a forgalom

Ambrus Ádám – 2017.11.11. 01:13 –

Nem érinti a magánszemélyeket a Magyar Postánál november 15-től bevezetett csomagküldési szolgáltatás korlátozása. Továbbra is változatlan feltételek mellett lehet magánküldeményeket feladni.
A napokban megjelent hírek szerint a Magyar Posta Zrt. nem készült fel kellőképpen a karácsonyi csomagküldési rohamra, ezért korlátozni kényszerült a csomagküldési szolgáltatását. Lapunk megkeresésére Panulin Ildikó, a Magyar Posta szóvivője a híreszteléseket cáfolva elmondta: a két napja kiadott szűkszavú közleményük adhatott okot a félreértésre. A szóvivő hangsúlyozta, a postánál bevezetett csomagfeladási korlátozás ugyanis a magánszemélyeket nem érinti. November 15-től csak a szerződéssel nem rendelkező üzleti partnereinél limitálta két csomagtermék esetében (MPL Üzleti csomag és MPL Netcsomag) a feladási mennyiséget, magánszemélyeknél nem, így ez a változtatás az egyetemes postai szolgáltatást nem érinti. Azaz ha valaki a családjának akar feladni küldeményt, akár többet is, azt továbbra is változatlan feltételek mellett tudja megtenni az egyetemes postai szolgáltatás keretében. A rendelkezés a vállalkozások közül azokat érinti, amelyek sok csomagot adnak fel, de nem szerződnek egyetlen futárszolgálattal sem, vagy a jelenlegi szállító partnerük nem vállalja a többletküldeményük elvitelét. Természetesen egyetemes postacsomagként továbbra is feladhatnak ötnél többet naponta ezek a cégek, ugyanakkor a posta az egyetemes postai csomagok esetében két-három napos kézbesítési időt vállal. Az egyetemes szolgáltatás részeként biztosított egyszerű postacsomagot tehát továbbra is fel lehet adni korlátozás nélkül. A változtatás a magánszemélyeket nem érinti.

Panulin Ildikó hozzátette, az üzleti szegmensben bevezetett korlátozást az idén októberben és novemberben is kiugróan magas – a 2016. decemberi napi 94 ezer darabos átlagos küldeményszámot is meghaladó – csomagforgalom tette indokolttá.

Mint azt a posta a napokban hírül adta, a csomagautomaták igénybe- vétele az elmúlt egy évben ugrásszerűen megnövekedett, az üzleti partnerek és a lakossági ügyfelek körében is az egyik legnépszerűbb szolgáltatás lett. Az október elsejei árváltozással együtt bejelentették, hogy még a karácsonyi időszak előtt bővül a csomagautomaták kapacitása is. Az idénre tervezett beruházások több tízmillió forint nagyságrendűek, októberben minden automatába úgynevezett NFC-chipet építettek be, amely lehetővé teszi az ügyfeleknek az érintés nélküli fizetés lehetőségét is. A rekeszek számát bővítették a tíz legforgalmasabb – ezek többsége a fővárosban található – automatánál: lesz olyan, amelyiknek nyolcvan százalékkal emelkedik a kapacitása.