Az Amnesty International a miskolci kilakoltatás leállítását követeli

MH/ MTI – 2014.07.15. 19:16 –

Az Amnesty International (AI) levélben szólította fel a miskolci önkormányzatot, hogy állítsák le a szociális bérlakásban élők kilakoltatását, és tájékoztassák megfelelően az érintetteket.  Az emberi jogi szervezet közleményében azt írta: információik szerint 450, az úgynevezett számozott utcákban élő, főként roma család levelet kapott, amely szerint júliusban el kell hagyniuk szociális bérlakásukat. 

A levél szerint a lakóknak július 15-ig, illetve 30-ig kell kiköltözniük lakbérhátralék miatt, vagy amiatt, mert a bérleti szerződésüket nem újítják meg. A szervezet értesülései szerint a környéken lakó 900 család másik fele is hasonló levelet fog kapni az elkövetkezendő hetekben, nekik egyelőre semmilyen tájékoztatást nem adtak a lakhatásukkal kapcsolatban.

nyomor

 

A kilakoltatás alapja a szociális lakhatásért felelős határozatot érintő módosítás, amelyet májusban fogadott el az önkormányzat - írták. A határozat szerint a kilakoltatásokra azért van szükség, mert az érintett házak elöregedtek és lakhatásra nem megfelelőek. A lakók kétmillió forintig terjedő kompenzációban részesülhetnek, hogy abból Miskolcon kívül vásárolhassanak ingatlant, de erről a kompenzációról az önkormányzati levelekben nem tesznek említést - írta az AI.

A miskolci közgyűlés májusban a helyi Fidesz-KDNP-frakció javaslatára úgy döntött, "felgyorsítja a miskolci nyomortelepek felszámolását". Az előterjesztés szerint mindazoknak, akik elhagynák az ottani lakást, és más településeken vásárolnának magasabb komfortfokozatú otthont, 1,5-2 millió forint támogatást adnának, azzal a feltétellel, hogy az ingatlanokat öt évig nem adhatják el. 
Aláírásgyűjtést indított a Jobbik helyi frakciója is, amely szerint a képviselőknek olyan gettófelszámolási programot kellene megszavazniuk, amely az adófizetőknek nem kerül pénzükbe. 
Az MSZP városi szervezete az írta: "undorító hecckampányt" folytat a Fidesz és a Jobbik, azt a látszatot igyekeznek kelteni, hogy az ilyen telepeken élők egytől egyig csalók és bűnözők. 

A Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) polgármesternek címzett levélben azt írták, az érintettek nem kaptak lehetőséget arra, hogy "érdemleges konzultációban" vegyenek részt, és nem tájékoztatták őket a kilakoltatás megtámadásának jogi lehetőségeiről sem.

A civil szervezet felszólította a miskolci önkormányzatot: azonnal állítsák le a kilakoltatásokat és függesszék fel az érintettekkel szembeni jogi fenyegetéseket, amíg minden lakó nem vesz részt érdemleges konzultációban, nem találnak számukra megfelelő alternatív lakhelyet, illetve a családokat nem kompenzálják megfelelő módon az elvesztett otthonukért.

A Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében június 25-én demonstrációt tartottak a városban. 
Soós Attila, a Fidesz-KDNP helyi képviselőcsoportjának szóvivője aznap azt közölte: a miskolci városvezetés elkötelezett a nyomortelepek felszámolási programjának folytatása mellett, és szándéka szerint azt be is fejezi.