Családra vágynak a magyar fiatalok

A megfelelő társ megtalálását és a szülői szerepre való érettséget tartják a gyermekvállalás legfontosabb feltételeinek az ifjak, ezeket a biztos egzisztencia elé sorolták

2017.11.10. 03:27 –

A fiatalok családalapítását elősegítő intézkedéseket tartalmazó javaslatcsomagot készül a kormány elé terjeszteni a Három királyfi, három királylány Mozgalom – mondta lapunknak Engler Ágnes, a mozgalom Családbarát felsőoktatás munkacsoportjának vezetője. A dokumentum a közelmúltban egyetemisták körében végzett kutatásuk eredményei alapján készül, amely kifejezetten pozitív képet mutat a fiatalok házassággal és gyerekvállalással kapcsolatos terveiről.

Nemrég bemutatta az egyetemi hallgatók családalapítással és gyerekvállalással kapcsolatos terveit, jövőképét felmérő, Család és kar­rier című kutatásának gyorsjelentését a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom. A kutatás vezetője, Engler Ágnes, a mozgalom vezetőségi tagja, a Debreceni Egyetem adjunktusa lapunknak elmondta, arra törekedtek, hogy a felmérésben az ország minden területén működő oktatási intézmények hallgatói részt vehessenek, így nyolc város – Budapest, Győr, Szeged, Pécs, Kaposvár, Debrecen, Nyíregyháza és Eger – tizenegy egyetemét vonták be. A kutatás célja az volt, hogy feltárja a fiatalok családalapítását akadályozó tényezőket és az ösztönzési lehetőségeket, a programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága támogatta.

Engler Ágnes a legérdekesebb eredmények közt említette, hogy az egyetemisták kilencven százaléka tervez házasságot, nyolcvanöt százalékuk szeretne legalább egy gyermeket vállalni, és öt százalék alatt vannak azok, akik a megkérdezés idején úgy gondolták, gyermek nélkül képzelik el életüket. A résztvevők nagy része legalább két gyereket szeretne, de magas a nagycsaládban gondolkodók száma is, akik három, vagy több gyereket is vállalnának.

A kívánt gyerekek száma átlagosan 2,5, ami jóval magasabb a korábbi felmérések eredményénél – emelte ki a kutató.

A gyermekvállalás feltételei között fontos szempontként jelent meg a biztos egzisztencia és a saját lakás, de a fiatalok meglepetésre ezek elé sorolták a megfelelő partner megtalálását, a biztonságos, hosszú távú kapcsolatot, és a családalapításra való érettséget. Megfogalmazódott a fiatalok szülői szerepre való felkészületlenség miatti félelme, amin a kutató szerint a családi életre nevelést szolgáló programokkal, ismeretterjesztő előadásokkal, oktatással lehetne segíteni. Engler Ágnes rámutatott: a Nemzeti Alaptanterv lehetővé teszi a családi életre nevelés akár önálló tantárgyként való oktatását, de egyes tantárgyakba integrálva is megjelenhetnek az oktatásban a családdal kapcsolatos információk, és az ehhez kapcsolódó készségek kialakítása és erősítése.

A Debreceni Egyetemen gyakorló pedagógusok részére kidolgoztak egy négy féléves, szakvizsgával záruló továbbképzést, amely szintén a Családi életre nevelés elnevezést viseli. Szeretnék elérni, hogy több olyan kurzus is megjelenjen az egyetemi oktatásban, melyek a család témájával foglalkoznak.

A fiatalok többsége arról számolt be, hogy egyetemi éveik alatt nehéz jó párkapcsolatot létesíteni és fenntartani. Ennek részben a tanulás és az amellett végzett munka miatti leterheltség, részben pedig az az oka, hogy az egyetemisták elszigeteltséget élnek meg, és úgy érzik, a számos rendelkezésükre álló program, például fesztiválok nem feltétlenül adnak lehetőséget az ismerkedésre, az általuk megfelelőnek tartott kapcsolatok létesítésére. Engler Ágnes szerint pozitív, hogy ilyen színes programkínálat áll a fiatalok rendelkezésére, de úgy véli, fontos olyan közösségi terek létrehozása, ahol új ismeretségek születhetnek a kapcsolatok fejlődésének lehetőségével.

A Kopp Mária által alapított Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom célja, hogy a kívánt gyermekek megszülethessenek Magyarországon, ennek érdekében a jelen felmérés eredményeit felhasználva, hamarosan egy családalapítást elősegítő intézkedésekre vonatkozó javaslatcsomagot tesznek a kormány, illetve a szaktárca elé. A kutatás adatainak feldolgozása most zajlik, a részletes eredményeket még az idén nyilvánosságra hozzák, de a most megjelent gyorsjelentésben már megfogalmazódtak konkrét javaslatok.
Engler Ágnes hangsúlyozta, fontos a családdal kapcsolatos társadalmi szemlélet formálása, és azok a kormányzati intézkedések, melyek a fiatalok családalapítási szándé­kait erősítik meg. Ha családbarát oktatási intézmények, munkahelyek létesülnek, a fiatalok családbarát közgondolkodással szembesülnek, akkor nem a „család vagy karrier” dilemma jellemzi majd a gondolkodásukat, hanem megvalósítható a kettő összehangolása – állapította meg a kutató. Kitért a példamutatás fontosságára is, hogy a fiatalok megismerjék olyan, szakmájukban sikeres emberek életét, karrierjét, akik családban élnek és akár több gyermeket nevelnek fel.