A magyar migrációs politika közel áll a Fehér Házhoz

Az üldözött keresztényekért tett intézkedések is szimpatikusak Donald Trump számára

Őry Mariann – 2017.11.10. 03:15 –

Több közös pont is van a Fehér Ház és Budapest politikájában, az Obama-adminisztráció által örökül hagyott külügyi apparátus azonban eddig a változás gátja volt – magyarázta lapunknak Mike Gonzalez, az amerikai Heritage Alapítvány vezető elemzője.

Mike-Gonzalez– Értik Washingtonban a magyar politikát?

– Gyakran félreértik. Bízom benne, hogy az Orbán-kormány nem mond le a Trump-adminisztrációról, csak mert eddig nem váltak be a hozzá fűzött remények. Wess Mi­tchell eurázsiai ügyekért felelős külügyi államtitkár kinevezése szerintem hozhat változást.

– Sokan bíztak benne Magyarországon, hogy Trump elnök jobban fogja érteni Budapest dönté­seit, mint elődje, de valószínűleg egy sor ügy el se jut hozzá.

– Ez így van. Magam is sokat dolgozom azért, hogy a magyarok hangja eljusson Donald Trumpig vagy Mike Pence alelnökig. Az üldözött keresztények védelme és több szociálpolitikai döntés is szimpatikus számára, minél több minden jut el hozzá, annál jobb.

– A migrációs politika is olyan ügy, amiben közös nevezőre juthat Budapest és Washington?

– Értik a Fehér Házban az európai migrációs problémát, és szerintem nem akarnak olyan helyzetet, olyan problémákat látni az Egyesült Államokban, mint amilyeneket pél­dául Angela Merkel teremtett magának Németországban. Nem arról van szó, hogy a menekültek nem érdemlik meg a segítségünket, mert természetesen igen, de törekedni kell arra, hogy a saját régiójukban segítsünk nekik, ahelyett, hogy a saját országainkba hívjuk őket – vagy legalábbis ne a Merkel-féle nyitott ajtók politikájával. Ez utóbbi nem is vált előnyére politikailag. Szerintem Orbán Viktor nézetei a kérdésben közelebb állnak a Fehér Házhoz, mint néhány véleményhez az amerikai külügyminisztériumban.