Kiterjesztett áldozatvédelem országos szintű hálózatban

Továbbra is vizsgálja a nők elleni erőszakkal szembeni fellépésről szóló isztambuli egyezmény ratifikációjához szükséges lépéseket az Igazságügyi Minisztérium

Kacsoh Dániel – 2017.11.09. 01:42 –

A budapesti létesítmény nyári megnyitása után vidéki hálózatba szerveződnek a nők elleni erőszak kárvallottjainak is támogatást nyújtó Áldozatsegítő Központok, s most zajlik a szombathelyi és a miskolci intézmények kialakítása – értesült lapunk.
Ahhoz, hogy valamely megállapodást magunkra nézve kötelezőnek ismerjünk el, fel kell mérni a belső jogi környezetet annak érdekében, hogy ne legyen a jogrendszerünkben olyan szabályozási elem, amely a nemzetközi egyezménnyel ellentétes – közölte lapunk megkeresésére az Igazságügyi Minisztérium (IM) a hivatalosan a nők elleni erőszakkal szembeni fellépést célzó isztambuli egyezmény hazai ratifikációja kapcsán. Kifejtették, ehhez összkormányzati együttműködés szükséges, továbbá folyamatosan vizsgálni kellett a jogalkotási és egyéb kormányzati intézkedések lehetőségét, valamint fel kellett mérni a szükséges költségvetési forrásokat is. „Az erőforrások felmérése hosszabb időt vett igénybe, illetve a társadalmi és a közigazgatási egyeztetés során további vizsgálandó kérdések is felmerültek a ratifikáció tárgyában, amelyek áttekintése továbbra is folyamatban van” – részletezték.

Az egyezmény parlamenti elfogadását ellenzéki képviselőnők követelték a napokban. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója a Magyar Hírlapnak elmondta, az, hogy a magyar színészvilág liberális részén egymást szexuális abúzussal vádolják egyesek, nem szolgálhat alapul a természetes biológiai nemek jogi definícióinak átértelmezésére.

Márpedig a lopakodó genderkurzust emlegető szakértő szerint az egyezmény erre adna lehetőséget, miközben a hatályos Btk. szigorú tényállásai lefedik az érintett erőszakos cselekményeket. A minisztérium részéről megerősítették, elkötelezetten védik a bűncselekmények áldozatait, folyamatosan fejlesztik az áldozatvédelmi szolgáltatások tartalmát és elérhetőségét. Az áldozatsegítő stratégia előrevetíti a területen működő önkéntes és civil szervezetek, segíteni tudó és akaró személyek szándékainak támogatását, erőinek egyesítését, ugyanakkor szélesebb spektrumot kíván lefedni az áldozatvédelem, az áldozati jogok terén, mint maga az isztambuli egyezmény.

Ennek megfelelően dolgozták ki az Áldozatsegítő Központok koncepcióját, az első ilyen, a nap huszonnégy órájában telefonon, személyesen és elektronikus levélben is elérhető létesítmény idén júniusban nyílt meg. Ezek a központok hamarosan vidéki hálózatba szerveződnek, most zajlik a szombathelyi és a miskolci intézmény kialakítása – tudatta az IM.

Emlékeztettek egyúttal, hogy az áldozatok segítésében és jogainak érvényesítésében az elmúlt években számos olyan intézkedést fogadtak el, amely a nőkkel szembeni, valamint a kapcsolati erőszak áldozatai számára az egyezmény által előírt jogok biztosítását elősegíti.

Az Áldozatsegítő Szolgálat személyre szabott támogatásokat nyújt, amelyek köre kiterjed az isztambuli irányelv által nevesített szolgáltatások döntő többségére, így az áldozatok részére nyújtott jogi és pszichológiai tanácsadásra, pénzügyi támogatásra – sorolták. Ráadásul az áldozatok részére az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat közreműködésével krízishelyzetben az ideiglenes lakhatás is biztosított.

Az ingyenesen hívható áldozatsegítő vonal, az IM által működtetett, huszonnégy órás telefonos áldozatsegítő szolgálat szavatolja továbbá, hogy az áldozatok haladéktalanul érdemi segítséget, illetve iránymutatást kaphassanak, sőt, jelentősen bővült a jogi segítségnyújtási szolgáltatások köre is.