Szocialista potentát vádolja árulással saját pártvezetését

Velez Árpád MSZP-s frakcióigazgató szerint Molnár Gyula elnök a Gyurcsány-párttal kollaborál, ezért a képviselő bejelentette, jövőre nem indul a választáson

Bán Károly – 2017.11.07. 04:03 –

„Nem tudok eltekinteni attól a ténytől, hogy te a magyar baloldal vezető pártjából, történelmi szemszögből nézve pillanatok alatt, egy mások után kullogó, kedvetlen, motiválatlan, kiszolgáltatott politikai közösséget csináltál” – ezt írta Velez Árpád frakcióigazgató Molnár Gyula pártelnöknek címzett levelében.

BaloldalRivális szocialista exelnökök. Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc (Fotó: MH)
Botka László miniszterelnök-jelölt után Velez Árpád frakcióigazgató, korábbi pártigazgató is „bedobta a törülközőt”: a Molnár Gyula pártelnöknek címzett levelében bejelentette, sem a szocialista párt listáján, sem egyéni körzetben nem kíván indulni a 2018-as parlamenti választáson. A korábbi pártelnök, Mesterházy Attila köreihez sorolt országgyűlési képviselő – a lapunk birtokában lévő levél szerint – az elnökség tagjait is tájékoztatta döntéséről és annak indokairól.

„Nem én változtam, hanem a körülmények, és ez sajnos jelen esetben teljesen igaz – írja a bevezetőben a frakcióigazgató. – Én ugyanis továbbra is ugyanaz a szocialista ember és politikus vagyok, aki voltam két hónapja vagy öt éve, ugyanakkor a vezetésetek hatására pártunk nyomokban sem emlékeztet önmagára.”
Velez kifejti, a pártelnöki ígéretekből semmi nem valósult meg, sőt az MSZP társadalmi megítélésében, a közvélemény-kutatások számaiban, a párttagok és aktivistáik hangulatában is nagy zuhanás következett be.

„Építeni azóta sem építettél semmit, valódi politikai alternatívát nem nyújtottál, és ugyanazt a rombolást folytattad, amelyet már a pártelnöki kampányban elkezdtél” – írja Velez Molnárnak címezve. Ám az igazán kemény mondatok csak eztán következnek: „Nem tudok eltekinteni attól a ténytől, hogy te a magyar baloldal vezető pártjából, történelmi szemszögből nézve pillanatok alatt, egy mások után kullogó, kedvetlen, motiválatlan, kiszolgáltatott politikai közösséget csináltál.”

Velez Árpád levelének ebben a részében még bizonytalan abban, hogy az MSZP mélyrepülését a politikai menetrend és a stratégia hiá­nya okozta-e, vagy szándékosság. A folytatásban azonban nyíltan kollaborációval vádolja Molnár Gyulát, akit amiatt is bírál, hogy nem vállalta a felelősséget Botka lemondása után. Helyette – fejti ki – „magyarázkodással, csúsztatásokkal, hazudozással teli tévészereplésekkel” gyakorlatilag előkészítetted azt az utat, amely a párt végromlásához vezet. „Katasztrofális, hogy a legyengített MSZP ilyen állapotban kényszerül szövetséget kötni, aminek eredményeképpen a vezetéseddel átjátszod a párt több nyerhető körzetét a DK-nak. Ez a te bűnöd. Miközben építettétek a DK-t, a saját pártunk romokban” – írja a volt pártigazgató.

A súlyos mondatok valóságalapját lapunk forrásai is alátámasztották. Eszerint Molnár Gyula pártelnök „önjáróvá vált” a DK-val történt egyeztetéseken, s anélkül enged át a fővárosban körzeteket a szövetséges Gyurcsány-pártnak, hogy arról a párt helyi szervezetét vezető szocialistákkal egyeztetne. Forrásunk példaként hozta fel Újpestet, ahol a DK Varju László alelnököt indítaná, miközben a szocialisták szerint a jó közös jelölt az MSZP-s Trippon Norbert lenne. Emiatt, értesültünk, a helyi szocialisták nem is kívánnak Varjunak kampányolni.

Molnár Gyula korábban arról beszélt, a tizennyolc fővárosi választókerületet illetően hatvan-negyven százalékos megoszlásban állapodtak meg a DK-val, ám ezt maga Gréczy Zsolt, a DK szóvivője cáfolta. Úgy tudjuk, a DK Budapesten a leginkább nyerési eséllyel kecsegtető körzeteket kéri magának, így az erzsébetvárosi és terézvárosi körzetet, Rákospalotát, Újpestet, Csepelt és Józsefvárost. Angyalföldön szinte biztos, hogy a vesztegetési ügyben jogerősen felmentett MSZP-s jelöltet, Hiszékeny Dezsőt indítják.