Utolsó esély: egy év maradt a diploma megszerzésére

A végzősöknek most már két éven belül meg kell szerezni az oklevelet

Szalai Laura – 2017.11.06. 02:01 –

Több mint tizenötezer olyan képzést tart számon az Oktatási Hivatal, amely esetében a tanulmá­nya­i­kat 2005 előtt megkezdett hallgatók megszerezték ugyan az abszolutó­riumot, de a diplomáig már nem jutottak el – tudta meg a Magyar Hírlap.

diploma 20171106 A korábbi diplomamentő program több mint hatezer fiatalnak segített a felsőoktatásban, hogy hozzájusson a legfontosabb dokumentumhoz  (Fotó: MH)

Már csak kevesebb mint egy évük maradt a diploma megszerzésére azoknak a hallgatóknak, akik 2005 előtt kezdték meg felsőoktatási tanulmányaikat, és bár abszolváltak (végbizonyítványt szereztek), még nem államvizsgáztak le. Lapunk érdeklődésére az Oktatási Hivatal közölte, hogy összesen 15 472 olyan hagyományos egyetemi vagy főiskolai képzést tartottak idén október végégi számon, amelyen a hallgatók egykor megszerezték az abszolutóriumot. Emlékeztettek, hogy az érintetteknek a felsőoktatási törvény 2018. szeptember 1-jéig ad lehetőséget a kimeneti vizsga letételére és az oklevél megszerzésére.

Mint ismert, korábban nem szabták meg, hogy mennyi idő telhet el maximálisan a végbizonyítvány megszerzése és a záróvizsga között. Egy két évvel ezelőtti törvénymódosítás nyomán azonban szigorodtak a szabályok, így most már az abszolutórium után két éven belül meg kell szerezni a diplomát a felsőoktatásban tanulóknak.

A felsőoktatási államtitkárság 2015-ben türelmi időt adott annak a több ezer hallgatónak, aki 2005 előtt kezdte meg az egyetemet, abszolvált, de annak idején nem államvizsgázott le. Esetükben a diploma megszerzését többek között az hátráltatta, hogy nem szerezték meg a nyelvvizsgát, ami nélkül viszont nem mehettek záróvizsgázni. Most már ugyan lehet enélkül záróvizsgát tenni, azonban a diplomát most is csak akkor kaphatja valaki kézhez, ha bemutatja a nyelvvizsgapapírját.

A kormány ezeknek a hallgatóknak indította el a diplomamentő programot még 2014-ben, amelyben azok vehettek részt, akiknek kizárólag a nyelvvizsga jelentette az akadályt az oklevélszerzéshez, és már nem volt tanulói jogviszonyuk. A programot végül 2016. december 31-én zárták le, és ez összesen 6363 egykori hallgatónak segített a diplomaszerzésben.