Szijjártó Péter: Új dimenzióba kell léptetni a magyar gazdaságot

Átadták az Iltron új kiválósági központját Budapesten

MH/MTI – 2017.10.25. 15:50 –

Új dimenzióba kell léptetni a magyar gazdaságot, hogy az ország ne csak termelési, hanem Közép-Európa legvonzóbb kutatás-fejlesztési központja lehessen - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, a Itron új kiválósági központjának megnyitóján.

iltronBruce Douglas, az Itron szoftverfejlesztési és szolgáltatási vezető alelnöke (b2) és Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke (j2) átvágja a nemzeti színű szalagot az amerikai Itron új kiválósági központjának megnyitóján. Fotó: MTI/Szigetváry ZsoltAz energia- és vízgazdálkodási megoldásokat fejlesztő amerikai cég 2 milliárd forintos beruházása 412 millió forintos költségvetési támogatást kapott annak köszönhetően, hogy - a kormány döntése értelmében - a kutatásfejlesztési befektetésekhez 25 százalékban adható állami hozzájárulás - ismertette a tárcavezető.

A beruházás nyomán száz magasan kvalifikált munkaerőt igénylő álláshely jön létre a budapesti kutatás-fejlesztési központban - tette hozzá.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az amerikai befektetői közösség - a németek mögött - a második legnagyobb Magyarországon, 1716 cégük csaknem 100 ezer embernek ad munkát.

Szijjártó Péter: A német vállalatok jelentős szerepet játszanak a magyar gazdaság teljesítményében

A német vállalatok jelentős szerepet játszanak a magyar gazdaság teljesítményében - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Német Gazdasági Klub (DWC - Deutscher Wirtschaftsclub) budapesti rendezvényén.Kiemelte, a Magyarországon működő német vállalatok mindvégig támogatták a kormány munkáját Magyarország megújításában.

Hozzátette, Közép-Európa úgy lehet az európai növekedés motorja, hogy ezer szállal kapcsolódik a német gazdasághoz.

A magas hozzáadott értéket és munkahelyeket teremtő beruházásokért "elképesztő harc dúl" világszerte, "kőkemény érvek" kellenek a befektetők meggyőzésére - tette hozzá. Magyarország - mint fogalmazott - benevezett ebbe a versenybe, ezért a kormány az EU-ban rekordalacsonynak számító társasági adó és szja-kulcs mellett a munkára rakódó közterhek további mérséklését tervezi. A szociális hozzájárulási adó januártól mérséklődik, a gazdaság átállását segítő digitalizáció érdekében elindult az országos hálózatfejlesztés.

 

Felidézte, hogy tavaly 71 beruházással megdőlt a befektetési rekord, idén pedig már 63 ilyen megállapodás jött létre, így a 2016-os csúcs is megdőlhet az év végére. A jelenleg zajló befektetési tárgyalások "nagyon könnyen fordulhatnak újabb sikertörténetbe", a kapcsolatok pedig jövőre tovább erősödhetnek, mivel a lengyel légitársaság New York, Chicago és Budapest, az American Airlines pedig Philadelphia és Budapest között indít közvetlen légijáratokat - mondta Szijjártó Péter. Amerikai vállalati részvétel nélkül a magyar gazdasági siker nem valósulhatna meg - hangsúlyozta a miniszter.

Bruce Douglas szoftverfejlesztés és szolgáltatás üzletág vezető alelnöke a cég tájékoztatása szerint kijelentette: az Itron az új kutatás-fejlesztési központ megnyitásával tovább erősíti jelenlétét Magyarországon. A budapesti irodájában dolgozó szoftverfejlesztő csapat az energiaipar jövőjének formálásában vehet részt - tette hozzá. Kiemelte, hogy Magyarország világszerte ismert a magasan képzett, nagy tudású munkavállalóiról, akik az információtechnológia területén különösen nagy elismerést szereztek - áll a közleményben. 

Az Itron a világ több mint 100 országában csaknem 8 ezer alkalmazottat foglalkoztat, éves árbevétele eléri a 2 milliárd dollárt. A szoftverszolgáltatásokban és smart city fejlesztésekben is piacvezető vállalat csaknem ezer bejegyzett vagy bejegyzés alatt álló szabadalommal rendelkezik.