Obama Herzl Tivadar sírjánál

A A A
Izraelből Jordániába tart az amerikai elnök
Barack Obama izraeli és palesztin látogatásának harmadik, befejező napján, pénteken tiszteletét tette Izrael legfontosabb nemzeti jelképeinél. Az amerikai elnök Herzl Tivadar és Jichák Rabin sírjánál, valamint a Jad Vasem holokauszt-emlékmúzeumban is megjelent. Izraelből Jordániába utazik.

Obama reggel a Herzl-hegyen Simon Peresz államelnök és Benjámin Netanjahu miniszterelnök kíséretében megkoszorúzta Herzl Tivadarnak, Izrael Állam Budapesten született megálmodójának sírját. Később zsidó hagyomány szerint egy követ helyezett el Jichák Rabin, az 1995-ben politikai okból meggyilkolt miniszterelnök sírján. A követ Martin Luther King washingtoni emlékműve mellől hozták. Találkozott Rabin gyermekeivel és unokáival, s közölte velük, hogy csütörtöki beszédének egyik ihletője a legendás katonából lett békeharcos volt.
    
Később a Jad Vasem múzeumban koszorút helyezett el a nácik hatmillió zsidó áldozatának  emlékhelyén. „Választhatunk a gonosz elfogadása és a soha többé ünnepélyes fogadalma között - mondta. - A kulturált világban nincs helye az antiszemitizmusnak. Izrael nem a holokauszt miatt létezik, de Izrael miatt soha többé nem lesz holokauszt”.

Obama ezt követően ismét tárgyalásokat folytatott Netanjahuval, majd a Jeruzsálemtől pár kilométerre lévő Betlehembe utazott az UNESCO világörökség listájára tavaly júniusban felkerült Születés Templomához. Ez is jelképes látogatás, az egyre csökkenő számú, kettős kisebbségben élő szentföldi keresztények gondjaira hívja fel a figyelmet. Betlehemből a viharos szél miatt nem helikopteren, hanem egy hatvan gépjárműből álló konvojjal utazott a Ben Gurion reptérre, ezzel órákra lebénítva fél Izrael közlekedését. A kulcsfontosságú 1-es számú, Tel-Aviv és Jeruzsálem közötti autópályát majdnem fél napra lezárták.

Az amerikai elnök Izrael után Ammánban, Jordánia fővárosában folytatja közel-keleti körútját. Obama Jeruzsálem legelőkelőbb Dávid Király szállodájában három napig kóser ételt kapott, mégpedig pészahi menüt, kenyér helyett maceszt, mert a szálloda a hétfőn kezdődő zsidó húsvétra készülve már eltakarított minden kenyérfélét és minden erjesztéssel készülő ételt. A macesz mégsem idegen számára, ugyanis 2009-ben a Fehér Házban Obama új hagyományt honosított meg, a keresztény húsvét mellett bevezette a rabszolgaságból szabadságba vezető útra emlékező zsidó széder este megünneplését afroamerikai és zsidó vendégek közösségében.
    
Az Obama-látogatás miatti zavargásoktól tartva pénteken az izraeli rendőrség korlátozásokat vezetett be. Jeruzsálem óvárosában a Templomhegyen, az al-Aksza mecsetnél a pénteki muzulmán imán csak nők és ötvenedik évüket betöltött, izraeli személyi igazolvánnyal rendelkező férfiak vehettek részt.
 

Hyde Park - Szóljon Ön is hozzá! - Regisztráció
Kérjük, csak a témához szóljanak hozzá és tartózkodjanak a becsmérlő, trágár szövegektől.
Cikkeink kommentálásához regisztráció szükséges.
Eddigi hozzászólások száma: 1

Hozzászólások:

Miért keltett volna Obama látogatása zavargásokat ?