Megjelentek a Nemzeti Könyvtár-sorozat új kötetei

A A A
Újabb hét kötettel bővült a Nemzeti Könyvtár-sorozat, és a program keretében karácsonyig még négy köztéri szobrot állítanak fel. Az első idei szoboravatás május 15-én lesz a XII. kerületi Gesztenyéskertben, ekkor Esterházy János politikusnak állítanak emléket.

 

Kerényi Imre és az új kötetek (Fotó: MTI/Beliczay László)
Kerényi Imre és az új kötetek (Fotó: MTI/Beliczay László)

 

Karinthy Frigyesnek három művét szerkesztették kötetbe, a sorozatot gazdagítja továbbá az Esterházy János élete és mártírhalála, a Reformkori útirajzok, a Székely népmesék, A magyar konyha, a Jelky András kalandjai és a Magyar Húsvét című kötet - közölte Kerényi Imre, az alaptörvény terjesztésével kapcsolatos koncepció kidolgozásáért, végrehajtásának irányításáért felelős miniszterelnöki megbízott szerdai sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnöki megbízott a köteteket ismertetve elmondta, hogy egy szerző csak egy alkotásával szerepelhet a sorozatban, azonban bizonyos szerzőkkel, például Karinthy Frigyessel kivételt tettek: neki három művét, az Utazás Faremidóba, a Capillária és az Utazás a koponyám körül című kisregényét szerkesztették kötetbe. 

A sorozat teljes költségvetése 300 millió forint, az összeg felét költötték el eddig - mondta el újságírói kérdésre Kerényi Imre. Hozzátette: a sorozat kötetenkénti ára 1500-ról körülbelül 1000 forintra csökkent. A sorozatot főként ingyenesen terjesztik, de kereskedelmi forgalomban is kapható, eddig körülbelül 2500 könyv fogyott el. 
A Nemzeti Könyvtár sorozatban eddig 14 kötet jelent meg, a tervek szerint 2013 karácsonyáig még 10 könyv lát napvilágot.

 

Kerényi Imre kiemelte, hogy pénteken emlékkonferenciát tartanak a budapesti Barabás Villában Esterházy János tiszteletére, ekkor mutatják be a XII. kerületben, a Gesztenyéskertben felavatandó szobrot is, amelyet Nagy János felvidéki művész készít.
Bethlen István szobrát a tervek szerint október 8-án avatják fel a budai Szent György téren, az alkotásra az I. kerület meghívásos pályázatot hirdet. Kós Károly emlékművét december 16-án avatják, a művet Melocco Miklós szobrász készíti a XII. kerület felkérésére a Kós Károly iskola Temes lépcső felé eső támfalába. Bánffy Miklós szobrát Párkányi Raab Péter készíti, az alkotást Sopronban állítják fel december 30-án.

 

Hyde Park - Szóljon Ön is hozzá! - Regisztráció
Kérjük, csak a témához szóljanak hozzá és tartózkodjanak a becsmérlő, trágár szövegektől.
Cikkeink kommentálásához regisztráció szükséges.
Eddigi hozzászólások száma: 0