Kultúra

Európa legnagyobb passiójátéka önkéntesekkel

Az egész darab a közösségi szakrális élményen túl arra hívja a nézőt, hogy elgondolkozzon rajta, mit mond ma neki a keresztút – hangsúlyozta Meskó Zsolt, a Passió 2020 rendezője

Idén virágvasárnapon, április 4-én különleges produkciónak ad otthont a Papp László Budapest Sportaréna: a Passió 2020-at, amely a hagyományos magyar passiójátszás megújításával idézi fel Jézus szenvedéstörténetét 2020 önkéntes részvételével, akik online jelentkezhetnek az előadás szereplőjének.

Európa legnagyobb passiójátéka önkéntesekkel
György-Rózsa Sándor Jézust alakítja majd egyetlen hivatásos színművészként
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Európa legnagyobb térben, legtöbb szereplővel előadott passiójátékát szeretné megvalósítani a Passió 2020 a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus évében a Papp László Budapest Sportarénában. A produkció rendezője Meskó Zsolt, aki az elmúlt két évben a Pasaréti Páduai Szent Antal Plébánián színpadra vitte már a többségében amatőr, lelkes színjátszókat és önkénteseket felvonultató, hetven főt megmozgató passiójátékot. E hetven perces előadás szövegkönyvére épül az április 4-én, virágvasárnap kétszer műsorra tűzendő, a szervezők reményei szerint rekordokat döntő produkció, amelyre önkéntes szereplők – családok, közösségek, gimnazisták, egyetemisták – jelentkezését várják online február 26-ig, hamvazószerdáig. A jelentkezők – a szervezők reményei szerint éppen 2020-an – jelmezes „statisztaként” vesznek részt a passiójátékban: római katonákat, előkelőket, jeruzsálemieket alakíthatnak majd.

A produkció tegnapi sajtótájékoztatóján, az előadás helyszínén, az Aréna küzdőterén Grundtner Marcell Károly, a Passió 2020 szervezője hangsúlyozta, az előadás a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előrendezvénye. Kitért arra is, hogy elsősorban a családokat szeretnék megszólítani, emellett az önkéntesség jelentőségét akarják erősíteni. A színjátszásra jelentkező önkéntesek a Passio2020.hu oldalon regisztrálhatnak, jegyeket január 15-től lehet vásárolni. Majd hozzátette, azok a jelentkező gimnazisták, akik részt vesznek a négy próbán, illetve az előadásokon, megkapják az előmenetelükhöz szükséges önkéntességi igazolást is.

A Passió 2020 hőse Jézus mellett egy mai huszonéves, egyetemista fiatalember, aki a saját útját járva szembesül a passió alapkérdéseivel, civil ruhás alakként jelenve meg a kosztümös szereplők között – magyarázta Meskó Zsolt. Mellette megjelenik az előadásban a Kísértő is, egy szintén ma élő, huszonéves fiatal, aki kérdéseket tesz fel, és próbatételek elé állítja a főhőst. „De a kérdéseket Jézus – akit egyetlen hivatásos színművészként a Budapesti Operettszínház társulati tagja, György-Rózsa Sándor alakít –, a jeruzsálemi nép, a római katonák és a tanácsosok egyaránt megkapják, a reakciók révén születik meg valami, és vezet el minket önmagunk új útjára” – mondta. – Az egész darab a közösségi szakrális élményen túl arra hívja a nézőt, hogy elgondolkozzon rajta, mit mond ma neki a keresztút, a passió fogalma.”

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom