KSH: mezőgazdasági összeírás indul

A A A
Levélben kér segítséget a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ország jegyzőitől, körjegyzőitől az idén esedékes mezőgazdasági összeírás sikere érekében - közölte a KSH szerdán.

A KSH arra kéri a jegyzőket, hogy szükség esetén nyújtsanak támogatást az internetes kitöltési szakasz során a hozzájuk forduló állampolgároknak, például számítógép-használati lehetőséggel, szakmai tanácsokkal - tartalmazza a közlemény.
 

A magyar mezőgazdasági összeírások történetében az idén első ízben nyílik lehetőség arra, hogy a kérdőíveket az adatszolgáltatók elektronikusan töltsék ki. Az internetes adatközlésre az egyéni gazdáknak május 15. és 26. között lesz módjuk. A kitöltés részleteiről minden érintett értesítést kap május első felében.

A közlemény szerint az együttműködést kérő levél a 2000-es általános mezőgazdasági összeírás (ÁMÖ) óta folytatott felmérések sorába illeszkedő, ez év június 1-jével esedékes gazdaságszerkezeti összeírás (GSZÖ 2013) végrehajtásában kéri a támogatást.
 

Mivel a GSZÖ mintavételes felvételt jelent, nem terjed ki minden gazdálkodóra: országos átlagban csupán minden negyedik gazdát érinti. Az elektronikus utat választókat az összeírók már nem keresik fel június 1. és 30. között az ország 1500 településének kijelölt körzeteiben. Ugyanakkor az agráriumban érdekelt gazdálkodó szervezetek az adataikat június 1. és 15. között kötelesek megadni a KSH ELEKTRA elnevezésű elektronikus adatgyűjtő rendszerén keresztül.
 

A mintavételes összeírás során a mezőgazdasági tevékenységhez használt földterületről és vetésterületről, állat- épület- és gépállományról, továbbá a munkaerővel kapcsolatos adatokról és néhány kiegészítő információról kell adatot szolgáltatni. Az Európai Unió a tagállamok mezőgazdaságának áttekintésére a tízévenként végrehajtott teljes körű adatfelvételek, valamint a köztes időszakokban az úgynevezett gazdaságszerkezeti összeírások elvégzését írja elő.

Bírsággal szankcionálható a késedelmes adatszolgáltatás

Február 1-jétől módosultak a statisztikai adatszolgáltatási kötelezettséget megszegőkre vonatkozó szabályok - emlékeztetett közleményében a KSH. Emiatt közigazgatási bírsággal szankcionálható a késedelmes, valamint a hamis statisztikai adatszolgáltatás - hívta fel a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. Ennek összege természetes személy esetében 200 ezer forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében pedig 200 ezertől kétmillió forintig terjedhet.

 

Hyde Park - Szóljon Ön is hozzá! - Regisztráció
Kérjük, csak a témához szóljanak hozzá és tartózkodjanak a becsmérlő, trágár szövegektől.
Cikkeink kommentálásához regisztráció szükséges.
Eddigi hozzászólások száma: 0