Kedves, de mérgező a gyöngyvirág

A A A
A szezon végén is figyelmeztetni kell: a szakember szerint sok magyar család mélyhűtőjében lehet még a veszélyes növényből
Most, hogy vége a medvehagymasze-zonnak, különösen hathat, hogy a szakemberek újra és újra felhívják a figyelmet a gyöngyvirág veszélyeire. Ám az aggodalom korántsem szükségtelen, netán idejétmúlt – mivel a mérgező növény időzített bombaként ott pihenhet számos hazai család mélyhűtőjében – az ehető medvehagyma levelei közé fagyasztva.

„Amilyen csodálatos, olyan veszélyes” – jellemezte egy találó mondattal a gyöngyvirágot lapunknak Kálmán Péter botanikus. A szakember elmondta, ez a növény szinte minden hazai erdőben, ligetben fellelhető, míg a házaknál főleg az illata miatt ültetik, dísznek. Mérgezés általában az ősszel beérő piros bogyóinak elfogyasztásakor lép fel, de komoly bajokat okozhatnak a gyöngyvirág más részei, például a levelei is.

„Ha valaki mégis elfogyasztaná, akkor az első szakaszban csillapíthatatlan hányás, hasmenés, erős hasi fájdalom, olykor kábultság lép fel” – mondta Kálmán Péter. A szakember lapunknak részletezte: ilyenkor az érintett pulzusa is lelassul. Később az érverése hirtelen felgyorsul, a vérnyomás csökken, leáll a szív és beáll a halál. A botanikus szerint a legjobb megoldás az azonnali hánytatás, majd haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy a gyöngyvirág nem az egyedüli növény, amely veszélyt jelenthet az emberre – igaz, ezzel kerülünk legtöbbször kapcsolatba, mert az avatatlan szemlélő könnyen összetévesztheti az ehető és kellemes ízű medvehagymával.

„Most, hogy vége a szezonnak, különösen hathat, hogy újra és újra felhívjuk a figyelmet a gyöngyvirág veszélyeire” – hangsúlyozta Kálmán Péter, aki szerint azonban az aggodalom korántsem szükségtelen vagy idejétmúlt – mivel a mérgező növény időzített bombaként ott pihenhet az ehető medvehagyma levelei közé fagyasztva számos hazai család mélyhűtőjében.

A botanikus szakember szerint célszerű végiggondolni, hogy hol szedtük a levesbe vagy pogácsába, esetleg salátának szánt finomságot, és az sem lehet haszontalan, ha egy kellemes kiránduláson ismét felkeressük a helyszínt, és meggyőződünk arról, nő-e ott gyöngyvirág a környéken. Mindenképpen célszerű a kifagyasztáskor a leveleket egyesével átnézni és megszagolni, valamint szakkönyv alapján feleleveníteni a gyöngyvirág és a medvehagyma közötti különbségeket.

Ha bizonytalanok vagyunk, vagy ha a legkisebb gyanúja is felmerül annak, hogy hibáztunk, inkább dobjuk ki a bezacskózott készletet. „Inkább egy kis veszteség, mint egy fájdalmas hasmenés vagy erős rosszullét” – tette hozzá a botanikus.

Hyde Park - Szóljon Ön is hozzá! - Regisztráció
Kérjük, csak a témához szóljanak hozzá és tartózkodjanak a becsmérlő, trágár szövegektől.
Cikkeink kommentálásához regisztráció szükséges.
Eddigi hozzászólások száma: 0