Hétfőn indul a "Holokauszt-vonat"

A A A
Budapestről az ausztriai Strasshofba tartanak a résztvevők
Ausztriai nemzeti zarándoklattal emlékeznek a holokauszt magyarországi áldozataira. A deportálások 69. évfordulója alkalmából hétfőn Budapestről Strasshofba tartanak a résztvevők.

 

 
A szervezők tájékoztatása szerint a különvonat a Keleti pályaudvarról indul, előtte Markovics Zsolt, Szeged főrabbija köszönti a zarándokokat, majd felolvassa Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi levelét. Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára a Magyar Katolikus Egyház, Magyarné Balogh Erzsébet, a Református Missziós Központ igazgatója pedig a Magyarországi Református Egyház képviseletében búcsúztatja a zarándokokat. A különvonat a Keleti pályaudvarról indul, és fel lehet rá szállni Tatabánya, Komárom, Ács, Győr, Mosonmagyaróvár, illetve Hegyeshalom állomásain - tették hozzá.
    
Az ausztriai Strasshofban, a rendezőpályaudvar közelében található emlékműnél a tervek szerint köszöntőt mond Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Bernard Blank, a Strasshof Bizottság elnöke, Ludwig Deltl, Strasshof polgármestere, Michael Zimmermann, Ausztria magyarországi nagykövete és Karyn Posner-Müllen, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének közkapcsolatokért felelős tanácsosa.
    
Emlékbeszédet tart Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója Strasshof jelentősége a kutatások tükrében címmel, majd felszólal Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, illetve Szalay-Bobrovniczky Vince, Magyarország ausztriai nagykövete és Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete.
    
A rendezvényen ökumenikus istentiszteletet is tartanak, amelynek liturgiájában Markovics Zsolt, Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora, Varga János, a bécsi Pazmaneum rektora, Magyarné Balogh Erzsébet, illetve Peter Lukas diakónus és Ulrike Mittendorf-Krizner lelkész vesz részt. A programban interaktív irodalmi, zenés program is szerepel, a zarándokvonat pedig még hétfőn visszaérkezik Budapestre.
    
A zarándoklatot az Ács Városért Társaság kezdeményezésére a Holokauszt Emlékközpont, a Mazsihisz, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, valamint a keresztény egyházak részvételével szerveződik. Az esemény fővédnöke Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.
    
Az SS 1944. június végén a deportálások során öt vonatot Auschwitz-Birkenau helyett a Bécs melletti Strasshofba irányított. Mint kiderült, a foglyok életét csak ideiglenesen kímélték meg, egy darabig tárgyalási alapul használták őket. Strasshof rendezőpályaudvara közelében úgynevezett átmenő tábor állt. Bajáról 564, Debrecenből 6641, Szegedről 5239 és Szolnokról 2567 zsidó embert deportáltak ide. A mai Ausztria területén 22000-24000 magyar zsidó ember haláláról van adat. A strasshofi deportálás során 2000-2500 honfitársunkat gyilkolták meg.

Hyde Park - Szóljon Ön is hozzá! - Regisztráció
Kérjük, csak a témához szóljanak hozzá és tartózkodjanak a becsmérlő, trágár szövegektől.
Cikkeink kommentálásához regisztráció szükséges.
Eddigi hozzászólások száma: 8

Hozzászólások:

Induljon is, naponta háromszor,de szerintem még az is kevés!

Szerintem ez már túlzás!--Ezzel, csak azt érik el, hogy még azt a kis együttérzést is kiölik belőlünk, ami még létezik.-Nem ártana egy kis önmérséklet.

Önmérséklet e ezektől ???!!! Talán inkább a hiénától az együttérzés....

Néhány szót ejthetnének az akkori hajóútról is.
Tudtommal előbb földkörüli utazás volt, csak senkinek nem kellettek, még Amerikának sem, csak azután döntöttek úgy a n.cik ahogy.

mindennapi holokausztemlékezésünket add meg nekünk ma...

Lassan már elvonási tünetei lesznek az embernek, ha véletlenül kihagynak egy napot! Jómagam elolvastam majd minden róluk írt könyvet, mélyen felháborodva a történteken, de ezek után kezdem más színben látni a dolgokat.

Életjáradék a céljuk, nem a biztosmunkahely, ráérnek így egész évben vonulgatni, zarándokolni, ökumenikus istentiszteletet is tartani, piknikezni, de dolgozni eszükbe se jut a sok munkakerülőnek!

Menjenek, minél többen és maradjanak is ott!