Visszalépés az ukrán törvény a kisebbségek számára

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára Szijjártó Péternek írt levelében közölte, hogy egyetért hazánkkal, és aggályait már jelezte az ukrán hatóságoknak

Ulicza Tamás – 2017.10.07. 00:34 –

Az új ukrán oktatási törvény a korábbiakhoz képest kevésbé kedvező feltételeket teremt a nemzeti kisebbségeknek – írta levelében Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek. Kárpátalján az ukrán állam még az államnyelv tanításához sem biztosít elég tankönyvet.

Thorbjorn Jagland 20171006 Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára szerint is kedvezőtlen a kisebbségek számára az új ukrán oktatási törvény. Fellépésének köszönhetően Kijev kikéri a Velencei Bizottság véleményét (Forrás: Európa Tanács)

Osztja Magyarország aggodalmait az ukrán oktatási törvényt illetően Thorbjorn Jagland, az Euró­pa Tanács (ET) főtitkára Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek írt levelében. Úgy tűnik, hogy az új ukrán oktatási törvény a korábbiakhoz képest kevésbé kedvező feltételek mentén biztosítja a nemzeti kisebbségi nyelvi oktatást Ukrajnában – írta Jagland a levélben, amelyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) juttatott el tegnap az MTI-hez. A főtitkár közölte: aggodalmait jelezte az ukrán hatóságoknak, és elmondta a miniszteri bizottság szeptember 27-i ülésén is. Ennek eredményeként Ukrajna kikéri a Velencei Bizottság véleményét a törvényről – írta. A levélben Jagland megerősítette, hogy aggályait a pénteken Strasbourgba érkező ukrán oktatási miniszterrel is meg kívánja vitatni, és remélhetőleg a szabályozás az ET sztenderdjeinek is megfelel majd. Az ET főtitkára végezetül meggyőződését fejezte ki, hogy az alapértékek, így a nemzeti kisebbségi jogok tiszteletben tartása elengedhetetlen az erős és demokratikus Európában.

Csütörtökön jelent meg az Euobserver portálon a főtitkár cikke, amelyben azt írta: elfogadható célkitűzés az, hogy egy országban a kisebbségek tagjai mind beszéljék az államnyelvet, de fontos, hogy nyelvüket és kultúrájukat megvédjük.

Kijev azonban mindezt másként értékelte, állandó ET-képviselőjük a tanács kedvező véleményéről írt, hozzátéve: a Velencei Bizottság még nem értékelte az ominózus 7. cikket,

Miközben Kijev megkövetelné az államnyelv ismeretét, Kárpátalján nem biztosít az ukrán nyelv tanulásához szükséges tankönyveket a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) szerint. A Kárpátalja.ma portál szerint sokszor az egész osztályra mindösszesen egy-két tankönyv jut valamely tantárgyból. A KMPSZ közlése szerint 28 057 tankönyvre lenne még szükségük a kárpátaljai magyar iskoláknak.


Füstgránát és verekedés a kijevi parlamentben

Első olvasásban elfogadta a kijevi parlament pénteken a Donyec-medence Ukrajnához történő visszacsatolásáról szóló, Oroszországot agresszornak minősítő államfői törvényjavaslatot. A megszavazott törvényjavaslat kimondja, hogy a Donyeck és Luhanszk megyék szakadár ellenőrzésű részei ideiglenesen orosz megszállás alatt állnak, a helyzet jogellenes, azaz nem teremt semmiféle területi jogot az Oroszországi Föderáció számára. Ellenzéki képviselők akadályozni próbálták a szavazást, dulakodás tört ki, valaki egy füstgránátot is elhajított. A Kreml szerint a törvénytervezet ellentétes az ukrán rendezésről szóló minszki meg­állapodásokkal. (ŐM)