Nagy OttóHamarabb ért véget a nyár

Sok ország örülne, ha náluk lennének ilyen összeszerelő üzemek, és bizony irigykedjenek csak, hogy egy győri futószalagról gördült le a napokban a Magyarországon gyártott ötszázezredik Audi

Nagy Ottó – 2017.10.07. 00:29 –

Furcsa dolgot írt a Politico, sok butaság mellett például azt, hogy Románia is Magyarország és Lengyelország útjára, pontosabban az illiberalizmus ösvényére léphet. Minket Romániával együtt emlegetni legalábbis furcsa. Hogy a Politico miért teszi ezt, azt most hagyjuk, az azonban érdekes, hogy a cikkben megjegyzik, „a többek között Magyarországon és Lengyelországban hatalmon lévő »önjelölt illiberális rezsimek« főként az alacsonyabb jövedelmű társadalmi osztályokra építenek célzott gazdasági intézkedéseik, valamint konzervatív programjuk révén”.

És ez a meglátás érdekes, na nem az önjelöltség miatt, mert hát arról beszélni is illetlenség, lévén, mindhárom államban választott képviselők ülnek a parlamentekben, a népet meg, azt a bohót, bizony Brüsszelből sem lehet leváltani. A lényeg itt most a célzott gazdasági intézkedéseken van, ezt érdemes megrágni kicsit. A legújabb hír, hogy megint nőtt az ipar augusztusi teljesítménye, ahogy az egyik elemző megfogalmazta, „egy kicsit hamarabb véget ért a nyár”, mint várták, és bizony az előző két hónap kiábrándító adatai után augusztusban igen komoly pozitív meglepetést okozott az ipari szektor. Hogy mennyire, azt bizonyítja, hogy az ipari termelés éves összevetésben 6,8 százalékos növekedési üteme messze felülmúlta nemcsak a 2,9 százalékos piaci várakozást, de az idei első nyolc hónapban mért csaknem ötszázalékos átlagot is.

Nem véletlenül lehet mondani, hogy már az építőipar sem a válság, hanem a fejlődés kihívásaival néz szembe, ami lássuk be, édes teher. Joggal mondhatta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hogy „az iparban továbbra is jó lendület van, az európai konjunktúra lehetőséget ad az exportpiacok bővülésére”. Persze lehet fanyalogni, hogy az egész ország nem más, mint egy nagy összeszerelő üzem, és hol van itt az innováció, az egyediség meg ami mindehhez kell. Erre viszont azt lehet mondani, hogy sok ország, még a gyakran példaként hozott „körülöttünklévők” is nagyon örülnének, ha náluk lennének ilyen összeszerelő üzemek, és bizony irigykedjenek csak, hogy egy győri futószalagról gördült le a napokban a Magyarországon gyártott ötszázezredik Audi.

Az ajvékolóknak meg hadd idézzek egy régi történetet, amely szerint az öreg iparost, aki a sufniban évtizedeken keresztül kacsintós pénztárcákat gyártott a céllövöldéseknek, állandóan szidták, szapulták a gyerekei. Akkor kezdtek el másként gondolkozni az édesapjukról, amikor a halála után kiderült, hogy milliárdokat hagyott rájuk. Na nem sokat, úgy kettőt, hármat.

A gazdaság stabilitását és jó irányát mutatja a heti eurókötvény-kibocsátás is, amelyen ötszörös volt a túljelentkezés. A kibocsátással 1,2 milliárd dollár összegű, rövid lejáratú, magas kamatozású papírokat vásároltak vissza. A devizakötvény-csere-akció ötvenmilliárd forint megtakarítást jelent az államháztartásnak, azaz több más kiadásra jut lehetőség a költségvetésből.

Például nyugdíjprémiumra novemberben – mindenféle Vona-mellékíz nélkül –, ami megint csak a gazdaság jó teljesítményét mutatja. Az uniós támogatások is rendben vannak, és amennyire lehet, gyorsítják a kifizetéseket, és ezek a pénzek a hazai vállalkozásokat erősítik, és nem a Czeglédy Csaba-féle klánhoz vándorolnak, mint az Altus elnyerte uniós eurószázezrekből egy negyedmillió, amit ráadásul még mindig nem adott meg a baloldal és a bukott Botka ügyvédje – és amit még nem vizsgált egyetlen uniós bizottság sem. Bár erre a feladatra, ha már a kölcsön visszafizetésének határideje jó másfél éve lejárt, az elfogulatlan Jávor Benedek és Niedermüller Péter képviselők esetleg felkérhetnének egy külön delegációt.

És persze épülnek a bástyák is, a kormány a határon túli magyarokat, magyarságot is segíti gazdaságélénkítő, gazdaságfejlesztő programokkal, mert erre is figyel, erre is futja. Soha rosszabb eredményeket tehát, ha valaki esetleg a célzott gazdasági intézkedéseket firtatja.