Mindenképpen összeül a katalán parlament

Jövő kedden ülésezik a testület - Kihirdették a népszavazás hivatalos végeredményét

MH/MTI – 2017.10.06. 14:06 –

A katalán parlament a spanyol alkotmánybírósági felfüggesztő döntésével dacolva a jövő héten összeül és megvitatja a múlt vasárnap tartott függetlenségi népszavazás kimenetelét - mondta pénteken a BBC rádiónak Raül Romeva, a katalán kormány külügyi tanácsosa. Manuel Valls katalán születésű francia politikus figyelmeztette Katalóniát: a függetlenséggel Európa egyik legrégebbi nemzetállamának bukását okozhatja.

Enric Millo bocsánatot kért az erőszakos fellépésért
Bocsánatot kért a spanyol csendőrök erőszakos fellépése miatt a múlt heti katalóniai népszavazáson a spanyol kormány katalóniai megbízottja egy barcelonai televíziós interjúban pénteken. Enric Millo a TV3 katalán televízió műsorában szomorúságát fejezte ki a történtek miatt, de hozzátette, hogy a katalán kormányt tartja felelősnek.Véleménye szerint mindez elkerülhető lett volna, ha nem tartják meg a referendumot vagy ha a katalán elnök nem buzdít a szavazóhelyiségeknek kijelölt iskolák nyitva tartására.

Romeva a brit közszolgálati rádiónak adott rövid nyilatkozatában kijelentette: hétfőn a terveknek megfelelően megtartják a parlamenti vitát a függetlenné válásról, mert "fontos kérdésről van szó".

A spanyol alkotmánybíróság csütörtökön felfüggesztette a katalán parlament hétfőre összehívott rendkívüli ülését, amelynek napirendjén a katalán függetlenségi népszavazás eredményének értékelése szerepel.
A bírói testületnél a katalán szocialista párt (PSC) támadta meg a parlamenti ülést összehívó határozatot, arra hivatkozva, hogy a népszavazás törvénysértő volt.

Jean-Claude Juncker a referendumra reagáló nyilatkozatában kijelentette azt is, hogy a spanyol alkotmány alapján a katalán népszavazás jogszerűtlen volt, ha viszont a spanyol alkotmánnyal összeegyeztethető módon zajlott volna le, akkor Katalónia kikerült volna az Európai Unióból.

Jövő kedden ül össze a törvényhozás

Jövő kedden tart rendkívüli ülést a katalán parlament, amelyen Carles Puigdemont elnök értékeli az aktuális politikai helyzetet - döntött pénteki ülésén az autonóm parlament vezetése, amely délután hat órára hívja össze majd a törvényhozást.

A katalán kormány közzétette a népszavazás hivatalos végeredményét
A végleges eredmények nem sokban térnek el a múlt vasárnap nyilvánosságra hozott előzetes eredményektől. A katalán kormány adatai szerint a választásra jogosult 5,3 millió állampolgár közül összesen 2,28 millióan szavaztak a referendumon, ami 43 százalékos részvételi arányt jelent. Katalónia függetlenségére 2,04 millióan voksoltak, ez a leadott szavazatok 90,18 százalékát jelenti. Ugyanerre több mint 177 ezren mondtak nemet (7,83 százalék). Mintegy 50 ezer ember adott be üres szavazólapot, és csaknem 20 ezren szavaztak érvénytelenül. A népszavazásnak nem volt érvényességi küszöbe, a katalán kormány ígérete szerint amennyiben többen szavaznak a függetlenségre, mint ellene, megindítja az elszakadási folyamatot Spanyolországtól.

A katalán parlament ellenzéki pártjai attól tartanak, hogy az ülésen a függetlenségi pártok a napirend módosításával az utolsó pillanatban határozatot terjesztenek be Katalónia elszakadásának kinyilvánításáról. 

Carles Riera, a baloldali Népi Egység (CUP) nevű függetlenségi párt képviselője pénteken azt állította, hogy már tárgyalnak a Junts pel Sí (Együtt az igenért) katalán kormányzó pártszövetséggel a függetlenségről szóló nyilatkozat szövegéről, amelyet a katalán elnök majd felolvas a keddi parlamenti ülésen. Ezt azonban a katalán kormány részéről senki sem erősítette meg.

Ínigo Méndez de Vigo, spanyol kormányszóvivő a kabinet pénteki ülését követő sajtótájékoztatón azt mondta: a katalán parlament által elfogadott függetlenségi nyilatkozatnak nem lenne nemzetközi támogatása. Megismételte a spanyol miniszterelnök korábbi kijelentését, hogy amennyiben a katalán kormány visszatér a törvényességhez, akkor készek vele a párbeszédre.

Valls: Őrültségre készülnek

Őrültség lenne Katalónia függetlenségének kikiáltása Manuel Valls volt francia miniszterelnök szerint. A Barcelonában született és felnőttként francia állampolgárrá vált volt szocialista politikus azt kéri az európai országoktól: értessék meg a katalán vezetőkel, hogy függetlenként nem lehetnek az Európai Unió tagjai.

A korábbi elnök szerint Katalónia még nem áll készen a valódi függetlenségre
Katalónia még nem áll készen a valódi függetlenségre - mondta Artur Mas, Katalónia előző elnöke a Financial Times brit gazdasági napilap által pénteken közölt interjúban. Az egykori politikus szerint a múlt vasárnapi népszavazáson "elnyerték a jogot a független állammá váláshoz", de elismerte: a katalán vezetők között vita van arról, hogy vajon itt van-e az idő a függetlenség egyoldalú kinyilvánítására. Artur Mas, aki 2010 és 2015 között irányította az autonóm régiót, úgy véli, nem rendelkeznek mindennel a független országgá váláshoz, példaként említette a területi ellenőrzést, az igazságügyi rendszert, illetve az adók beszedésének megoldását, ezek ugyanis szerinte még hiányoznak.
Artur Mas volt az a katalán vezető, aki hatalomra kerülve még nagyobb autonómiát követelt Katalóniának. Miután az akkor már spanyol miniszterelnök Mariano Rajoy nem volt hajlandó tárgyalni erről, Artur Mas kezdte el szorgalmazni a katalán függetlenségről szóló népszavazást, s 2012 novemberében ennek ígéretével nyerte meg az előrehozott katalán parlamenti választásokat.
A referendumot 2014. november 9-re írta ki anélkül, hogy ahhoz megkapta Madrid támogatását. A népszavazás megrendezését az alkotmánybíróság felfüggesztette, ezért azt "alternatív referendum" néven, egyfajta konzultációként tartották meg.  A három évvel ezelőtti népszavazáson az akkori 5,4 millió katalán szavazó 35 százaléka vett részt, 1,8 millióan támogatták a függetlenséget. A népszavazás eredményét a spanyol kormány nem ismerte el, és az alkotmánybíróság végleges döntésében alkotmánysértőnek mondta ki a referendumot.

"Igen, őrültség lenne" - mondta a jelenleg a kormánypárt, a Köztársaság Lendületben (LREM) képviselőjeként politizáló volt kormányfő pénteken a BFM francia hírtelevízió azon kérdésére, hogy mit gondol Carles Puigdemont katalán elnök tervezett bejelentéséről, amely Katalónia függetlenné válását mondaná ki Spanyolországtól.

"Spanyolország ereje abban van, hogy olyan nagy régiói vannak, mint Katalónia vagy Baszkföld. Katalónia és Baszkföld ereje pedig az, hogy Európa egyik legrégebbi nemzetállamához tartozik. Nincs sok ilyen. Van Anglia, van Spanyolország és van Franciaország" - mondta Manuel Valls.

"Spanyolország lebontása, azaz egy nemzetállamé, ugyanaz, mint Európa lebontása. Ha kinyitjuk Pandora szelencéjét, holnap Baszkföld következik, aztán a francia Baszkföld, és aztán Észak-Olaszország, aztán meg a háború" - vélte a volt kormányfő.

Egyszerűbben költözhetnek Katalóniából a cégek

A spanyol kormány megkönnyítette az országban működő cégek székhelyének belföldi megváltoztatását - jelentette be a spanyol gazdasági miniszter a kabinet pénteki ülését követő sajtótájékoztatón Madridban.

Luis de Guindos elmondta: a szombaton hatályba lépő rendelet értelmében a székhelyváltoztatáshoz nem lesz szükséges a részvényesi közgyűlés jóváhagyására, hanem azt az igazgatótanács döntése alapján is végre lehet hajtani.

Igaz ez azokra a cégekre is, amelyek alapszabályzata jelenleg előírja a közgyűlési szavazást. Ha továbbra is érvényben szeretnék tartani ezt a kitételt, akkor azt a jövőben újra, külön kell rögzíteniük az alapszabályban - tette hozzá. A politikus hangsúlyozta: a rendeletet elfogadását több vállalat is kérte a spanyol kormánytól.

A népszavazás óta több cég, például az Eurona Wireless távközlési szolgáltató vállalat és az Oryzon Genomics biotechnológiai cég is bejelentette: Madridba költözteti központját.

A világ 18 országában jelenlévő Banco Sabadell központja 136 év után költözik el Barcelonából.

A Caixabank igazgatótanácsa péntek este közleményben tudatta: "az ügyfelek, a részvényesek és az alkalmazottak védelmében", valamint "a jog- és szabályozási biztonság megőrzésének érdekében" úgy döntött, hogy Barcelonából Valenciába helyezi át a bank székhelyét. A változás nem jár együtt az alkalmazottak áthelyezésével.  A cégek székhelyének áthelyezése Katalónia számára adóbevételek elvesztését jelenti, ilyen például a gazdasági tevékenységet terhelő adó, és a vagyonátruházási illeték.

A Gas Natural hasonló érvekkel indokolta döntését, hozzátéve, hogy az új székhelyet addig tartja fenn, míg meg nem oldódik a Katalónia sorsáról szóló vita. A gáz- és energiaszolgáltatónak több mint 30 országban - elsősorban Latin-Amerikában -23 millió ügyfele van.