Magyarország követeli, hogy az EU megnyisson öt új csatlakozási fejezetet Szerbiával

Szijjártó Péter: Magyarország megerősödésével az egész nemzet nyer

MH/MTI – 2017.10.06. 12:41 –

Budapest nemcsak kéri, hanem követeli, hogy még az idei esztendőben megnyíljon öt új csatlakozási fejezet a Szerbia és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalásokon - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Belgrádban, miután találkozott Jadranka Joksimovic európai integrációért felelős szerb miniszterrel. 

szij-bg576A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Aleksandar Antic szerb energiaügyi miniszter látható - MTI Fotó: KKM / Szabó Árpád

A kisebbségek jogainak védelme terén Szerbia számos európai uniós vagy az EU-tagságra váró ország számára példát mutathat - szögezte le Szijjártó, hozzátéve: Szerbia a pozitív minta, amely azt mutatja, "így is lehet".  Negatív példaként Ukrajnát említette, kiemelve: KIjevvel szemben Szerbia éppen úgy módosította oktatási törvényét, hogy az a nemzeti kisebbségek jogait megerősítette, sőt előrelendítette. 
Aláhúzta: Magyarország mindent megtesz, hogy elősegítse Szerbia európai integrációját, így honorálná azt, amit Belgrád a vajdasági magyar kisebbségért tesz.

A miniszter a nap folyamán korábban szabadkára látogatott, ahol a magyar kormány vajdasági gazdaságélénkítő programjának nyertes pályázói írtak alá szerződéseket a programot megvalósító Prosperitati Alapítvány rendezvényén. Szijjártó itt azt mondta: Magyarország megerősödésének az egész magyar nemzet a nyertese,azzal, hogy Magyarország erős országgá vált, és a magyar gazdaság stabil növekedési pályára állt, nemcsak a Magyarországon élő magyarok, hanem a külhoni magyarok is rendkívüli módon meg tudnak erősödni.

Hozzátette: Magyarország megerősödésével Szerbia is erősödik, hiszen a támogatott vállalatok Szerbiában tevékenykednek, és ott fizetnek adót. A magyar kormány érdeke, hogy Szerbia erős, európai ország legyen, ezért Budapest minden erejével támogatni fogja Belgrádot az európai integrációja során.

Az első és egyben legnagyobb gazdaságfejlesztési programot Magyarország Vajdaságban indította: 2016 és 2018 között a szerb kormány egyetértésével 30 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást és 30 milliárd forintnyi kedvezményes hitelt helyeznek ki a vajdasági magyarság számára. 

Kiemelte azt is, hogy a magyar gazdaság ma már van olyan erős, hogy a belső gazdaságfejlesztés mellett időt, energiát, és pénzügyi kapacitásokat tud mozgósítani a határon túli közösségek gazdasági megerősítésére. Ez a magyar emberek teljesítményének köszönhető - szögezte le, majd úgy folytatta: a magyar gazdaság sikere és ereje lehetővé teszi, hogy a nemzet valamennyi tagja, éljen határon innen vagy túl, szintén profitáljon.