Naprakész tudás helyett holnapra kész ismeret kell

Európa vezető online médiafigyelő ügynöksége egyetemekkel fog össze

Zováthi Domokos – 2017.10.06. 01:22 –

Idén októbertől több budapesti felsőoktatási intézményben is elindul a Social Library elnevezésű program Európa vezető online médiafigyelő ügynökségével. A cég három évre visszamenően keresi, figyeli, rögzíti és elemzi az online közzétett publikus szöveges tartalmakat.
A program több nívós felsőoktatási intézményben is elindul, mint például a Budapesti Metropolitan Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, az ELTE vagy épp a Kodolányi János Főiskola, valamint tréning keretében a Budapesti Műszaki Egyetemen is megjelenik. Vida Eszter, a SentiOne kommuniká­ciós igazgatója elmondta lapunknak, hogy olyan világban élünk, ahol minden az interneten történik. A jövő a fiatalok kezében van, így kapnak mellé adatvezérelt online techno­lógiát, interaktív webes eszközkészletet és modern kutatási módszertant a nemzetközi online média figyelő (online listening) ügynökségtől. A cég három évre visszamenően keresi, figyeli, rögzíti és elemzi az online közzétett publikus szöveges tartalmakat – nem csupán az összes jelentős közösségi média csatornán, de a weboldalak, fórumok, blogok esetében is.

A Social Library program kifejezetten a jövő generációjának szól, akik ennek segítségével könnyebben el tudnak igazodni akár a gazdasági szektorban is, hiszen a cég által használt szöveganalitikai módszer segítséget nyújt többek között a nemzetközi piackutatásban, versenytárselemzésben és a kríziskezelésben is. Papp-Váry Árpád, a Metropolitan Egyetem kereskedelem és marketing szakának vezetője örömét fejezte ki, hogy diákjai egy olyan rendszerrel gyakorolhatnak, amelyet nagyvállalatok és kutatócégek egyaránt használhatnak. Hozzátette, a tanulók mindezzel nemhogy naprakész, de „holnapra kész” tudást szerezhetnek. Dessewffy Tibor, az ELTE egyetemi docense költőien fogalmazta meg véleményét az összefogásról: „Az Édenkertben még nem volt szükség közösségi média figyelésre. Azóta eltelt egy kis idő. Ma már szükség van erre. Az adatok tengere beláthatatlan.” A webes szöveganalitikai módszer a felhasználó által megadott kulcsszavak és -kifejezések mentén kutatja a netes tartalmakat itthon és Európa-szerte, akár harminc nyelven is.