Küzdelem helyett végre fejlődés jellemzi a Kárpát-medencét

Képzés segíti az óvodapedagógusokat

MH/MTI – 2017.10.05. 17:35 –

Trianon óta először végre nem a jogvesztések elleni küzdelem, hanem a fejlődés, a magyarság kulturális és gazdasági expanziója jellemzi a Kárpát-medencét - mondta Grezsa István kormánybiztos a külhoni magyar óvodapedagógusok képzésének megnyitóján, csütörtökön Budapesten.

A Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa arról beszélt, hogy a magyar iskolák alapját magyar óvodák adják, ezért is fontos a 2016-ban indított Kárpát-medencei óvodafejlesztési program.     
A több mint 17 milliárd forintos fejlesztés során nemcsak 76 új épületet adnak át és 211-et újítanak fel, hanem a dolgozókat is továbbképzik, hiszen nélkülük az óvodák csak "falak és gyermekmegőrzők" lennének. A program megvalósítása igyekeznek új magyar jövőképet sugározni a Kárpát-medencében, de sok múlik azon is, hogy az emberek elhiszik-e, minden kedvezőtlen kilátás ellenére a sikeres nemzetek sorába emelkedhet a magyarság - fogalmazott a kormánybiztos.     

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára azt hangoztatta, hogy korábban egyetlen kormány sem foglalkozott olyan szinte a nemzetpolitikával, mint a jelenlegi.  Azt szeretnék, hogy minél több magyar gyerek szülessen a Kárpát-medencében és a gyerekeknek legyen helyük a magyar bölcsődékben, óvodákban, iskolákban. A legfontosabb, hogy a jövőt a Kárpát-medencében magyar nyelven írják - emelte ki a helyettes államtitkár.     

Az óvodapedagógusoknak szervezett háromnapos képzésen több mint százan vesznek részt. A témák között szerepel egyebek mellett a korai intervenció és a néphagyományi képzés is.