Rajoy: Az alkotmány nem engedi Katalónia elszakadását

A katalánok akár egyoldalúan is kikálthatják a függetlenségüket

MH/MTI – 2017.10.05. 15:58 –

Törölje a függetlenség egyoldalú kinyilvánításának tervét a "lehető leghamarabb" - erre szólította fel a katalán elnököt Mariano Rajoy spanyol kormányfő az EFE spanyol hírügynökségnek adott interjúban csütörtökön. A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a katalán parlament hétfői ülését, amelyen a népszavazás eredményeit értékelték volna.

"A legjobb megoldás, és azt hiszem ebben mind egyetértünk, a visszatérés a törvényességhez" - hangsúlyozta a politikus, aki szerint így elkerülhetők a "nagyobb bajok", szerinte az egész társadalom ezt szeretné, katalánok milliói is ezt kérik.
Meggyőződését fejezte ki, hogy Spanyolország meg fog birkózni ezzel e helyzettel, történelme során már megélt "nagyon nehéz" pillanatokat, de mindig képes volt előre haladni.
Carles Puigdemont katalán elnök szerda esti televíziós beszédében jelentette is, hogy végrehajtják a népszavazás eredményét. Korábban pedig már kifejtette: ez azt jelenti, hogy a katalán parlamentben nyilatkozatot fogadnak majd el a függetlenségről.

Eközben a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a katalán parlament hétfőre meghirdetett rendkívüli ülését, melynek egyetlen napirendi pontja a függetlenség kikáltása lett volna – azonban Mireia Boya, a katalán baloldali nacionalisták vezetője szerint ez nem akadályozza meg őket semmiben, ugyanis hétfőn akár egyoldalúan is kikiáltják Katalónia függetlenségét.