Óriási robbantást tervezhetett a Las Vegas-i merénylő

Stephen Paddock a helyi repülőtér két üzemanyagtartályára is célzott, azt remélve, hogy sikerül berobbantania a kerozint - Ha sikerül a terve, még több ember életét oltja ki

MH/MTI – 2017.10.05. 07:32 –

Egyes források szerint Stephen Paddock a helyi repülőtér két üzemanyagtartályát is célba vette a lövöldözés során, valószínűleg azt remélve, hogy sikerül berobbantania a kerozint. Ez a terve azonban nem sikerült. A férfi évtizedek alatt halmozta fel a fegyvereit, titkos életet élt - közölte a Las Vegas-i rendőrség. Kiderült az is, hogy Paddock nem tervezett öngyilkosságot, menekülési terve is volt.

üzemanyagtartály

Üzemanyagtartályokra is célozhatott a merénylő

Egyes források szerint Paddock a helyi repülőtér két üzemanyagtartályát is célba vette a lövöldözés során, valószínűleg azt remélve, hogy sikerül berobbantania a kerozint – ezzel tovább fokozhatta volna a pusztítást. A tartályok körülbelül háromszáz méterre állnak a fesztivál helyszínétől. Egy reptéri forrás szerint a férfi el is találta a tartályokat, az egyik golyó át is ütötte a tároló falát, de nem okozott robbanást.

Az FBI alaposan átvizsgálta a helyszínt, a McCarran repülőtér és az FBI szóvivője a nyomozás érdekeire hivatkozva nem hajlandó nyilatkozni az ügyben. (Daily Mail, Las Vegas Review-Journal)

Menekülési terve is volt

Nem tervezett öngyilkosságot mészárlása után a Las Vegas-i gyilkos, aki 59 embert megölt, több mint ötszázat megsebesített, amikor egy szabadtéri koncert közönségébe lövöldözött szállodai szobájából – írja a BBC. A rendőrség szerint Stephen Paddocknak menekülési terve is volt, de a hatóságok konkrétumokat nem árultak el, csak annyit, hogy Paddock hotelnél parkoló autójában is töltények ezreit találták.

Paddock a merénylet előtti héten már foglalt szobát egy másik szállodában és több szabadtéri fesztiválon is körbenézett Las Vegasban.

Élettársa semmit sem tudott a Las Vegas-i merénylő tervéről

Danley az ügyvédje által felolvasott közleményben azt állítja: nem tudott a mészárlás terveiről, Paddock külföldre küldte, hogy meglátogassa családját. Matthew Lombard a nyilatkozat tartalmát az FBI Los Angeles-i irodája előtt ismertette.

Trump: Az amerikai nemzet őszintén gyászol
Donald Trump amerikai elnök szerdán Las Vegasban tett látogatást, találkozott a lövöldözés kórházban ápolt sebesültjeivel, majd rövid beszédben hangsúlyozta: "Amerika őszintén gyászol".  Az elnök - mint a jelenlévő újságíróknak elmondta - "bámulatra méltó emberekkel" találkozott a Las Vegas-i egyetemi klinikán, ahol a sebesültek nagy részét ápolják.  Donald Trump kíséretében volt Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus frakciójának vezetője, két nevadai republikánus politikus - Richard Amodei képviselő és Dean Heller szenátor - valamint Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője. Az elnököt elkísérte a first lady is. Las Vegasban Brian Sandoval, Nevada kormányzója csatlakozott a kísérethez.  A rendőrökkel és mentősökkel tartott találkozóján az elnök megköszönte a gyors és szakszerű intézkedéseket. "Megmutatták a világnak, amely figyel bennünket, hogy mit jelent a hozzáértés" - fogalmazott Trump, aki a lövöldözés néhány túlélőjét felépülése után meghívta a Fehér Házba.  A találkozón részt vett Joseph Lombardo seriff, aki arról tájékoztatta az elnököt, hogy a tömegmészárlás elkövetőjének indítékairól beszélni "még kicsit korai", de a nyomozók "teljes erőbedobással dolgoznak". 

A nap jelentős részében a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai hallgatták ki a 62 éves Danleyt, aki kedden éjjel érkezett vissza a Fülöp-szigeteken tett több mint kéthetes látogatásáról az Egyesült Államokba. Elmondta azt is: kezdetben nagyon örült annak, hogy Paddock pénzt utalt át neki arra, hogy családjának házat vegyen a Fülöp-szigeteken, később viszont már attól tartott, élettársa szakítani akar vele.

"Sosem mondott semmi olyat vagy tett olyasmit tudomásom szerint, amit figyelmeztetésként érthettem volna, hogy ilyen szörnyűség fog történni" - hangsúlyozta Danley. Sosem merült fel bennem, hogy erőszakra készülne bárki ellen - mondta. Hozzátette: Paddockot "kedves, gondoskodó, csöndes emberként" ismerte.

Lombard szerint védence "teljes mértékben" együttműködik az FBI-jal és a rendőrséggel is. Tisztségviselők ugyanakkor elmondták, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint nincs nyoma annak, hogy a nő  tudott volna Paddock szándékáról.

A hatóságok egyelőre képtelenek magyarázatot adni arra, mi vitte a 64 éves férfit arra, hogy a Mandalay Bay Hotel és Kaszinó 32. emeletén lévő szobájából tüzet nyisson egy countrykoncert nézőire, majd öngyilkosságot kövessen el. Kedden nyilvánosságra hoztak néhány - a lövöldözés idején készült - videofelvételt, amelyből kiderül, hogy Paddock a sorozatokat 9-11 perc alatt adta le. A mészárlásban 59 ember vesztette életét és több mint ötszázan megsérültek.

Elképesztő számok: csak 2017-ben 11 716 fegyveres incidens végződött halállal az Egyesült Államokban

fegyveres incidensekA Gun Violence Archive 2013 óta hajmeresztő részletességgel követi a fegyverekhez köthető haláleseteket az országban.

Az oldalt a Sandy Hook iskolában történt merénylet után hozták létre. Abban a merényletben húsz gyerek, hat felnőtt és a merénylő halt meg. Csak 2017-ben 46 805 alkalommal rántott fegyvert valaki az Egyesült Államokban. 11 716 ilyen eset végződött halállal.