Brenzovics László: az ukrán médiának fel kellene hagynia magyarellenes kampányával

Bűnözők akarták felrobbantani a vereckei emlékművet

MH/MTI – 2017.10.03. 14:26 –

Mindenekelőtt az Ukrajnában folyó magyarellenes médiakampánnyal kellene felhagyni, hogy megszűnjenek a kárpátaljai magyarság elleni provokációk - jelentette ki kedden Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője.

 A hétfői ukrán belügyminiszteri bejelentésre reagálva, amely szerint Kárpátalján a vereckei honfoglalási emlékmű felrobbantására készülő bűnözőket fogtak el, Brenzovics László telefonon elmondta, hogy a nagy nehézségek árán megépített honfoglalási emlékművet kezdettől fogva számos támadás érte, többször festékkel öntötték le, felgyújtották. A mostani eset is ebbe a körbe tartozik, és legfeljebb annak lehet örülni, hogy a hatóságok ezúttal idejében kézre kerítették a provokáció elkövetésére készülő bűnözőket - tette hozzá.     

A KMKSZ elnöke kifejtette: a kárpátaljai magyarság elleni provokációk hátterében egyaránt lehetnek olyan ukrajnai politikai erők vagy külföldi államok, amelyeknek érdekében áll az ukrán-magyar kapcsolatok megrontása, vagy aláásása. Azonban az is nyilvánvaló - emlékeztetett -, hogy az utóbbi egy évben az ukrán médiában magyarellenes kampány folyik. Mindenekelőtt ezzel kellene felhagyni, hogy megszűnjenek a kárpátaljai magyarság elleni provokációk - mutatott rá Brenzovics László.     

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy Kárpátalján elfogtak egy Cserkaszi megyei bűnözőkből álló csoportot, amelyet más provokatív cselekmények elkövetése mellett a vereckei honfoglalási emlékmű felrobbantására béreltek fel - a tárcavezető állítása szerint - a Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök mögött álló egykori Régiók Pártjának Oroszországba menekült vezető tisztségviselői.