Tarlós: Egy elhanyagolható kemény mag dühöng

Értelmetlen egy harmadik árvízvédelmi nyomvonalat megvizsgálni a főpolgármester szerint, mert a területen sok magáningatlan áll, az önkormányzat hosszú évekig pereskedhetne

Jobbágyi Zsófia – 2017.09.30. 01:56 –

Óbuda nem ad tulajdonosi hozzájárulást a római-parti védmű építéséhez, amíg a szerdán felvetett harmadik nyomvonalról nem készül hatástanulmány. Tarlós István főpolgármester közölte, addig sem állítják le a mobil gát engedélyeztetését.

Tarlós 20170930 Csúsztatásokkal és hazugságokkal van tele az ügy – mondta Tarlós István (Fotó: Hegedüs Róbert)

Tanulmányterv készül arról, hogy a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét biztosító védmű épülhet-e a part menti ingatlanok telekhatárán vagy azon belül – közölte tegnap Tarlós István főpolgármester a Budapestinfón. Jelezte, a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntésének értelmében megvizsgálják a területet, a kérdés csak az, hogy „ennek van-e értelme”. A városvezető szerint ha oda épülne a gát, az kétszázötven-háromszáz tulajdonost és nyolcvan magáningatlant érintene, az esetlegesen igénybe vett terület nagysága harminckétezer négyzetméter, és tizenhat épületet, köztük csónakházakat kellene lebontani. Emiatt előfordulhat, hogy az önkormányzatnak évekig kellene pereskednie, a költségek pedig két-három mil- liárd forintra is rúghatnak – vélekedett Tarlós.

Arra, hogy a III. kerület nem adja tulajdonosi hozzájárulását a part menti mobil gát megépítésére addig, amíg el nem készül a telekhatár menti nyomvonalról szóló hatástanulmány, a főpolgármester úgy reagált, „egy esetleges árvíz okozta rombolásért az óbudai polgármestert terheli majd a felelősség”. Hozzáfűzte, nagyon meggondolná, hogy választási félelemből dobálózzon-e ilyen dolgokkal.

Tarlós István elmondta, őt kezdettől az motiválja, hogy ha már lesz egy drága mobil fal, ne maradjon védelem nélkül hetven hektár és mintegy negyvenmilliárd forintos értéktömeg. Az erről szóló vita azonban „a közgyűlés döntésével egyszer és mindenkorra eldőlt” – szögezte le a főpolgármester. Szerinte az ügy csúsztatásokkal és hazugságokkal van tele, éppen ezért az újabb tanulmányterv elkészültéig nem állítják le a védmű engedélyeztetését. Az ügyben kezdeményezett budapesti szintű referendummal kapcsolatban kijelentette, „ha a Kúria átengedi valamelyik törpepárt népszavazási kérdését, akkor úgyis lesz, akár akarjuk, akár nem, ez az egész semmi másra nem jó, mint időhúzásra, és ez csupán egy elhanyagolható kemény mag dühe, amely arra törekszik, hogyha Demszky, Gyurcsány, Bajnai idején nem épült meg a védmű, Orbán és Tarlós idejében se készüljön el”. Megjegyezte, választási időszak van, ami mindig is „a devianciának és a törpepártoknak kedvez kommunikáció szempontjából”.

A 3-as metró felújításával kapcsolatban Tarlós István arról tájékoztatott, az alagút teljes, 17,1 km-es hosszára és az északi szakasz állomásaira vonatkozó felújítási szerződések hatályba léptek, a felszíni munkák elkezdődtek, a közeljövőben pedig a másik két metrószakaszra új tendert írnak ki.

Beszámolt arról is, hogy közvetlenül a sajtótájékoztató előtt petíciót vett át a dél-pesti szennyvíztisztító teleppel kapcsolatban, s a beadványnak igazat ad. A helyszínen ugyanis nem megfelelő kapacitású záportározó épült, ezért ott esetenként a szennyvíz tisztítatlanul ömlik a Dunába. A főpolgármester közölte, a problémát mindenképpen meg kell oldani, ezért erre a jövő évi költségvetésben elkülönítenek háromszázmillió forintot.