Elbúcsúztatták Oláh Györgyöt

A 20. század egyik legmeghatározóbb kémikusa életének 90. évében hunyt el március 8-án Beverly Hillsben

MH/MTI – 2017.09.19. 13:59 –

Oláh György korszakalkotó tudós, a kémiai gondolkodást alapvetően megváltoztató lángelme volt - fogalmazott Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a Nobel-díjas, Corvin-lánccal és Széchenyi Nagydíjjal kitüntetett kémikus ravatalánál kedden a Fiumei úti sírkertben. 

oláh ovOrbán Viktor miniszterelnök beszédet mond Oláh György temetésén (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt) A konvenciókat elvető gondolkodásával, egyéni megközelítéseivel mindig a kémia újabb területeit kutatta - emelte ki. Lovász László hozzátette: Oláh György az úttörők és az újítók közé tartozott, a szerves kémia kiemelkedő óriása volt. 

Miután megkapta a Nobel-díjat, sokat foglalkozott napjaink fontos kérdésével, a csökkenő fosszilis energiaforrások helyettesítési lehetőségeivel és a légkör növekvő szén-dioxid koncentrációjának veszélyes következményeivel - hangsúlyozta az MTA elnöke, aki szerint erre nyújt megoldást az Oláh György által kidolgozott metanolgazdaság koncepciója, amely a légkör szén-dioxidjának befogásának és metanollá alakításán alapul.

oláh

Orbán Viktor: tudós és hazafi volt

Nemcsak a nagy magyar tudósok, de a nagy magyar hazafiak könyvében is őrizzük emlékét. Hajlíthatatlan jellemű ember volt, aki mindig a saját útját járta és erről soha nem hagyta magát letéríteni - mondta a miniszterelnök Oláh György Nobel-díjas, Corvin-lánccal és Széchenyi Nagydíjjal kitüntetett kémikus temetésén kedden.

A 20. század egyik legmeghatározóbb kémikusa életének 90. évében hunyt el március 8-án Beverly Hillsben, végakaratának megfelelően hamvait Budapesten helyezik örök nyugalomra, a temetést a Nemzeti Örökség Intézete szervezte.