Egyre kevesebb az elmaradás

A keresetek növekedése és a kamatok csökkenése miatt többen törlesztik időben a hiteleiket

Gazsó Rita – 2017.09.18. 03:46 –

Tíz százalék alá csökkent a késedelmes hiteltörlesztések aránya a lakossági hitelpiacon, ami jelentős javulás a korábbi 16-17 százalékos eredmény után. Ez kedvező a bankoknak és a hiteligénylőknek is.

Mérföldkőhöz érkezett a lakossági hitelpiac, 9,2 százalékra csökkent a kilencven napon túl nem fizető, azaz késedelmes hitelek aránya a teljes portfólión belül - derült ki a BankRáció.hu friss statisztikára épülő elemzéséből. A lakosság hitelfelvételi kedvét jelzi, hogy a második negyedévben a lakossági hitelek folyósítása meghaladta a tőketörlesztéseket. Ezt támasztják alá a BankRáció.hu adatai, amelyek szerint a hitelkalkulációk száma is megugrott – 54 százalékkal. Ez egyben a növekvő tudatosságot jelzi.
A késedelmes hitelek arányának csökkenését a háztartások pénzügyi helyzetének stabilizálódása okozhatja, amely a nettó reálbérek emelkedésének és a hitelkamatok csökkenésének is köszönhető. Az arány mérséklődéséhez emellett a bankok portfóliótisztítása is hozzájárulhatott.

A kilencven napon túli késedelmes hitelek arányának csökkenése az első negyedéves 10,6 százalékhoz képest biztató eredmény, de többéves távlatban mutat igazán látványos javulást - véli Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője. A szakember szerint még egy éve is 17 százalékos volt a mutató, ami azt jelentette, hogy a hitelek hatodát késve törlesztették. Ennek ellenére Gergely Péter úgy látja, hogy még mindig jelentős tétel a bankrendszerben a kilencven napon túli elmaradások összege, amely megközelíti az ötszázmilliárd forintot.

A hitelszakértő a korábban a jelenleginél magasabb kamattal felvett, időben fizetett hitelek esetében megfontolásra javasolja azok kiváltását, amellyel akár jelentősen csökkenhet a havi törlesztőrészlet. Gergely Péter szerint a bankok ajánlatait érdemes összehasonlítani az online hitelkalkulátorokkal, mert a teljes visszafizetendő összegben több százezres, a lakáshitelek esetében pedig akár többmilliós eltérések is lehetnek. A hitelszakértő úgy látja, hogy a háztartások jövedelmi helyzetének javulása, a bankok hitelezési hajlandóságának fokozódása, az alacsony kamatok, a késedelmes hitelek csökkenése, valamint a lakáspiac élénkülése mind hozzájárulnak a lakossági hitelpiac növekedéséhez. A szakember ennek ellenére a jelenlegi szabályozások miatt nem tart a háztartások túlzott eladósodásától.