Az Iszlám Állam területére érkezett a terrorszervezet konvoja

A terroristák és családtagjaik augusztus óta a sivatagban rekedtek

MH/MTI – 2017.09.14. 07:10 –

Az Iszlám Állam  nevű dzsihadista szervezet ellenőrzése alatt lévő szíriai területre érkezett szerdán az a konvoj, amely a szervezet 300-400 fegyveresét, illetve családtagjaikat szállítja, és augusztus vége óta a sivatagban vesztegelt - közölte a szíriai háború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózat révén rendszeresen beszámoló szervezet, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A könnyűfegyverekkel felfegyverzett dzsihadista harcosokat és családtagjaikat az augusztus 27-én megkötött tűzszüneti megállapodás értelmében evakuálták a libanoni-szíriai határról. A megállapodásnak az Iszlám Állam, a szíriai hadsereg és a libanoni síita Hezbollah mozgalom is a részese volt.
A konvojban haladók csatlakozni akartak társaikhoz Deir ez-Zór városban, amely az azonos nevű tartomány székhelye, de amerikai harci gépek bombázással megakadályozták ezt augusztus utolsó napjaiban. Ezután a gépkocsioszlopban haladók Irakba akartak átjutni, és hozzájuk akartak csatlakozni más harcosok is, de a koalíciós harci gépek ezt is megakadályozták egy út és egy híd bombázásával és a konvojhoz csatlakozni akaró 85 fegyveres megölésével. Ezután a konvoj elindult visszafelé, egy ideig a szíriai kormányerők ellenőrizte területen haladt, majd elért egy olyan ponthoz, amely már az Iszlám Állam kezén van Deir ez-Zór tartományban.
Időközben a szíriai kormányerők az orosz légierő segítségével elűzték a tartományi székhelytől az Iszlám Állam embereit, akik évek óta ostrom alatt tartották a várost.