Csak az LMP-vel egyezkedne Botka

Tegyen feljelentést Gyurcsány a beismert, 2010 előtti korrupció ügyében - javasolta a Fidesz

Bán Károly – 2017.09.14. 04:39 –

Gyurcsány Ferencnek arra kéne választ adnia, kik kértek vissza a kormányzása idején húsz százalékot a beruházásokból – jelentette ki a Fidesz szóvivője a DK elnökének egy dunaújvárosi fórumon elhangzott szavaira reagálva. Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje nem a DK-val képzelné el az összehangolt jelöltállítást.

Konkrét bejelentéssel szolgált Gyurcsány Ferenc arról, hogy 2010 előtt visszakérték a kormányzati beruházásokra szánt pénzek húsz százalékát – mondta a Fidesz szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján. Puskás Imre a DK elnökének keddi dunaújvárosi fórumán elhangzottakra rea­gált, amelyen a bukott kormányfő úgy fogalmazott: „Ezek az igazi lopást nem úgy hajtották végre, hogy visszakértek a beruházásból húsz százalékot, hát van ilyen is közöttük. Korábban ez volt a politikai korrupció csúcsa.”

Mit tud pontosan Gyurcsány ezekről a korrupciós ügyekről, és kik kértek vissza a kormányzása idején húsz százalékot a beruházásokból? – kérdezte az MTI szerint Puskás, aki arra is választ vár, igaz volt-e ez a 4-es metró „szétlopott” beruházásánál is, illetve onnan mennyi pénz került a szocialisták kasszájába. Kérdés továbbá, hogy a DK elnöke keddi „bejelentése” után mikor tesz feljelentést a 2010 előtti kormányzati korrupció kapcsán. Puskás hangsúlyozta, a bukott kormányfő már korábban elmondta, „sok helyről vándorolt pénz az MSZP-hez, de jobb nem tudni, honnan”. A DK elnöke arról is beszélt, előbb-utóbb lesz választási megállapodás „a demokratikus ellenzék” pártjai között, majd hozzáfűzte, ezeket a pártokat „az élet összezárta egy nagy társasházba, ahol el kell viselni a másikat”. Kiemelte, a DK mindegyik párttal hajlik az együttműködésre, de „nem erőszakosak”. Ugyanakkor a Jobbikkal „eszük ágában sincs” alkut kötni.

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje egy háttérbeszélgetésen kontrázott, kijelentve, koor­dinált indulást csakis az LMP-vel tud elképzelni. Ismét azt javasolta a DK elnökének, „induljon egyéni választókerületben, ha ott ő a legesélyesebb.” Nem létezik az a modell, amiről Gyurcsány beszél – mondta Botka, vagyis, hogy az egyéni választókerületekben legyenek közös jelöltek, de az ellenzéki pártok induljanak külön listán.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint a koordinált indulást jogilag csak külön listákkal lehet megoldani. Ennek lényege, hogy a pártok egyeztetik az indulókat és a helyszíneket, és csak annyi körzetben állítanak egymással szemben jelölteket, ahány egyéni jelöltre szükség van az országos lista állításához.

Ebbe a verzióba azonban Botka a DK-val nem menne bele, mert ilyet szerinte csak olyan párttal érdemes kötni, amely pluszszavazókat hoz, azaz nem a meglévő bázison osztozik. Az MSZP esetében ilyen párt például az LMP – hangsúlyozta a szo­cialista jelölt. A napokban egyébként kiderült az is, hogy az MSZP külpolitikai szakmai programját az egykori SZDSZ, a mai liberális párt külpolitikai kabinetvezetője, Szent-Iványi István írja.