Szekeres Imre már szentségel

Ne kapkodjatok! Ne üljetek fel minden kezdeményezésnek! – figyelmezteti az MSZP vezető testületeit Szekeres Imre, a párt volt elnökhelyettese a Gyurcsány Ferenccel kacérkodók leszerelése érdekében

Bán Károly – 2017.09.14. 04:29 –

Még nem. Pontosabban most még nem aktuális bármilyen választási együttműködés meghirdetése – írja az MSZP egykori elnökhelyettese a párt Országos Választási Bizottságához, az elnökséghez és a megyei elnökökhöz eljuttatott, lapunk birtokába került levelében. Szekeres Imre szerint aki most sürgeti a pártban az MSZP és a DK közötti megállapodást „néhány megszerezhető mandátumért, az súlyosan csalódni fog”.

TobiasNem kapkodnak. Tóbiás József, az MSZP előző elnöke, pártigazgatója Józsa István és Lukács Zoltán képviselőkkel a párt kihelyezett frakcióülésén (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
Ne kapkodjatok! Ne üljetek fel minden kezdeményezésnek! – fogalmaz Szekeres. „Elképedve figyelem, hogy vannak az MSZP-ben olyanok, akik elfogadják a DK koncepcióját: legyenek külön pártlisták, de közösek legyenek az egyéni jelöltek” – fejtegeti. Most szólok – teszi hozzá – , akik ezt képviselik, nincsenek tisztában a következményekkel. „Majdnem azt írtam: a hétszentségét, gondolkozzatok!” – figyelmeztet.

Felidézve a 2011-es, az ország-gyűlési választásokról szóló törvény paragrafusait, azt elemzi az egykori honvédelmi miniszter, akit a pártszakadás után Gyurcsány Ferenc DK-elnök „gyenge minőségű embernek” nevezett, ha a pártok önálló listákat állítanak, akkor a közös egyéni jelöltjeik nem szerepelhetnek az önálló pártlistákon, és így a közös egyéni jelöltek töredékszavazatai is elvesznek. „Tényleg azt gondolja valaki, hogy ez így jó?” – kérdezi levelében. Aztán le is vezeti Szekeres Imre a választási matekot. Azt írja, ha a százhat körzetből huszonhétben mindkét párt indít jelöltet, akkor a közös jelöltek száma hetvenkilenc lesz, vagyis ennyi körzet szavazata vész el. „Tényleg úgy gondoljátok, hogy azok a meghatározó politikusok, akik közös jelöltek lennének hetvenkilencen a százhat indulóból, ne kerüljenek rá a pártok listájára?” – teszi fel a kérdést Szekeres, Botka Lászlónak, a szocialisták kormányfőjelöltjének lelkes támogatója. Hozzáteszi, az a helyes, ha az MSZP nem egy párviadalba sodródik, hanem egy új politikai centrumot, vagyis választási szövetséget épít a demokratikus ellenzék arra vállalkozó pártjaival. „Szeretném világossá tenni – fogalmaz – , nincs más eredményes stratégia, csak amit közösen elfogadtunk: közös jelölt, közös lista, közös miniszterelnök-jelölt.”