Schöpflin: A kvóta nem működik

Az idei évértékelőben voltak fontos gondolatok, azonban több kérdés is megválaszolatlanul maradt a Fidesz európai parlamenti képviselője szerint

Őry Mariann – 2017.09.14. 04:13 –

Schöpflin György kifogásolta, miért nem számít szolidaritásnak, ha Magyarország támogatást juttat a Közel-Keleten lévő menekülteknek.

Schöpflin-György– Melyeket tartja a leglényegesebb megállapításoknak Jean-Claude Juncker beszédében?

– Ilyen szinten szerintem először hangzott el, hogy különbséget kell tenni a legális és az illegális bevándorlók között. Részben szembement vele Manfred Weber hozzászólása, miszerint nem szabad mindenkit beengedni, hiszen az európai fiatalok jelentős része munkanélküli. Fontos gondolat még, hogy az euró központi eleme az integrációnak, s új intézmény készíti fel az eurózónán kívülieket. Kimondta azt is, hogy nem állhat le a bővítés, ezt hazánk régóta vallja. Érdekes, hogy alig említette a Brexitet – számomra ez azt mutatja, hogy az európai elit ezt már nem tekinti problémának, csak meg kell szövegezni a kilépést, és vége a történetnek. Nem kaptunk választ arra, hogyan is gondolkodik a tagállamok szerepéről.

– A tagállamok önállóságára gondol?

– Két alapvető kérdés van, a szuverenitás és a szolidaritás. Miért nem számít szolidaritásnak, hogy Magyarország és a V4-ek nagyon komoly támogatást adnak a Közel-Keleten azoknak a menekülteknek, akik csak addig jutottak el. Jogos kérdés, amire nem jött válasz. Bonyolult a szuverenitás kérdése is, hiszen a tagállamok bizonyos kérdésekben átadták önrendelkezésük egy szeletét, más kérdések viszont a szürkezónába tartoznak. Ilyen a kvóta is.

– Mire számít az Európai Bíróság ítéletének fényében?

– Az ítélet alapvetően csak szeptember 26-ig szól, hiszen akkor jár le a kvótaprogram határideje. Brüsszelben sokan állandó kvótában gondolkodnak, pedig a kvóta eddig sem működött, például Lettországból is nagyrészt elmentek az oda áthelyezett menedékkérők. Erről az Európai Bizottság valahogy nem akar tudomást venni, struccpolitikát folytat.