Csibra TiborRevans

Az Agóránál szemerkélt az eső, csípős északi szél fújt, ezért a helyszínen Az Épp Aktuális Forradalom És Kormányváltás időjárási okok miatt aznap elmaradt

Csibra Tibor – 2017.09.14. 03:58 –

Remélem, nem járat le túlságosan az ütődött nagybácsikám – cidrizett kicsiny budapesti, a bulinegyedben lévő legénylakása ablakához igyekezve Ágasshy Hümér, amikor meghallotta a kuzin százötven decibellel ordító kocsidudáját, amellyel Korhelly Vajk Csataráz a megérkezését jelezte. Bár Hümér korábban minden tőle telhetőt megtett, hogy elodázza a nagybácsi vizitjét, Csataráz ragaszkodott hozzá, hogy mihamarabb viszonozza kisöccse múltkori balul sikerült, súlyos balesettel végződő piliscsakrai látogatását. A százötven decibeles marhabőgésre a Római Kocsma utca összes lakója összerezzent, és Hümér már sejtette, hogy bácsikája megérkezése nem marad titokban.

A közepesen sikertelen telefonos direktértékesítő az ablakhoz érve látta, ahogy Csataráz kikászálódik a román ARO-gyártmányú terepjárójából, amelynek teljes karosszériáját egy Nagy-Magyarországot bemutató és éltető, kézzel festett kompozíció díszítette. Az MTZ-traktor hátsó kerekénél is nagyobb átmérőjű betyárkalapot, bő gatyát és lajbit viselő Csataráz előrántotta a hatesztendős kínai gyermekmunkások által pillepalackokból készített, az eBay-en rendelt szittya karikás ostorát, és hatalmasat próbált csattintani vele. A művelet a megszokottakhoz képest jól sikerült, csak a bal füléből metszett le egy keveset.

A hangoskodó rokon kisöccse lakásába érve megkérdezte, hogy hol vannak a kisbárányok, mivel Hümér sajátosan kialakított jógakuckóját állati alomnak vélte. Csataráz azután a kicsiny konyha IKEA-s asztalkájára csapta a lábaiknál összekötözött két fosztatlan tyúkot, és a hasonló módszerrel ártalmatlanná tett két fostoslábú kacsát. Na, végre ehetsz valami hazait is, rikkantotta Hümérnek, akinek addigi – egyedül elkövetett – gasztronómiai csúcsteljesítménye egy fagyasztott pizza megmikrózása és felrobbantása volt. A Piliscsakráról hozott házi pálinka megkóstolása után Ágasshy Hümérnek egyre inkább meggyőződésévé vált, hogy jó ötlet lesz levinni kedvenc romkocsmájába ezt az indokolatlanul magyarkodó rokont, mert az ott lebzselő Igaz Demokraták és Szent Forradalmárok meg Utánozhatatlan Liget­védők majd jól beláttatják vele, hogy nem jól látja a világot.

A vendéglőbe érve Csataráz egyből a pulthoz sietett, megpróbált italt rendelni az ott rágógumit pufogtató, rasztafrizurájában színes pingponglabdákat, fülein pedig lavórméretű fülhallgatókat viselő lánytól, aki észre sem vette. Csataráz nem tudhatta, a hölgy arról ismert, hogy nem áll szóba senkivel, piát pedig kizárólag a telefonon csetelve lehet rendelni tőle, azt is csak kiváltságosoknak. Hümér odébb húzta nagybátyját egy asztaltársasághoz, amelynek néhány tagját még a Ligetváros sokadik megvédésekor ismerte meg. Leülve, az asztaluknál termett egy ficsúrra emlékeztető pincér, akitől Csataráz megkérdezte, hogy pálinkája van-e. A ficsúr büszkén mondta, hogy a remek, tisztán bioalapú csalánpálinkát ajánlja, mire az öblös hangú rokon azt tudakolta, hogy hány fokos. A pincér visszakérdezett, hogy a térfogatszázalékban mért szeszfokára tetszik-e gondolni, mert az harmincnyolcas. Na, akkor nem pálinkád van neked öcsém, hanem lázad – mondta harsányan hahotázva Csataráz, mivel már akkor tudta, hogy a szakállas tréfát ő találta ki, amikor először hallotta másoktól.

A műbetyár az asztaltársasághoz hajolva tovább kérdezősködött: tudjátok mi hazánk második legnagyobb városa? Öööööö – válaszolta az egyik papnövendékforma. Hmmmmm – vélekedett a barátja. Gödöllő? – kérdezte félve egy lányka, mire Csataráz kivágta: hát Nándorfehérvár, ti buták, csak a rácok Bélgrádnak, vagy minek hívják. Na, mentő kérdés: mi a harmadik legnagyobb városunk? Csataráz hasonló válaszokat kapott erre is, csak itt nem volt konkrét tipp, majd elunta a csendet, és szinte kiszakadt belőle az igazság: hát Pozsony, gyerekek, még ezt se’ tudjátok?

Ágasshy Hümér, a romkocsma népéhez hasonlóan, maga is rosszul volt a Nagy-Magyarország kifejezés hallatán, így megszégyenülve hallgatta, amint nagybátyja az igazhitű anti-illiberális barátait okította. Hümér még egy kísérletet tett, hogy Csatarázt megnyerje az igaz oldal számára, ezért kivitte bácsikáját a Kossuth téren tanyázó Világmegváltó Központhoz, az Agórához, de szemerkélt az eső, és csípős északi szél fújt, ezért a helyszínen Az Épp Aktuális Forradalom És Kormányváltás időjárási okok miatt aznap elmaradt.