Biztosításuk terhére felelnek a károkért a szakemberek

Legalább egymillió forintos fedezetű felelősségvállalás az építőiparban

M. Orbán András – 2017.09.14. 03:48 –

Kormányrendelet írja elő szep­tem­bertől az építőiparban dolgozó szerelők számára legalább egymillió forint fedezetre kötött felelősségbiztosítást, amelynek segítségével a munkájuk során esetlegesen okozott károkat meg tudják téríteni. A lapunk által megkérdezett biztosítókat egyre több szakember keresi meg, de a legtöbb ügyfél inkább csak áttekinti vagy kiegészíti meglevő szerződését.

A szeptember elsejétől életbe lépő új jogszabályok a hálózati bekötést, csatlakozást vállaló villany- és vízvezeték-szerelőkre vonatkoznak – válaszolta lapunk megkeresésére a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz). A szakemberek egyik kötelezettsége a tevékenységük bejelentése a műszaki biztonsági hatóságnál és a szakképzettség igazolása – akár magánszemélyről, akár gazdasági társaságról van szó. A másik feltétel a felelősségbiztosítás megléte.

A Mabisz ez utóbbi kapcsán emlékeztetett, az építőipari tervezési és kivitelezői tevékenységet végző vállalkozások számára – az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység esetén – már eddig is kötelező felelősségbiztosítást írt elő a jogalkotó. Az új rendelkezés elsősorban azokat érinti, akik az építtetővel közvetlen kapcsolatban állnak, és ahogyan megtudtuk, a biztosítótársaságok visszajelzései alapján már van érdeklődés új biztosítások iránt, illetve sokan a már meglevő szerződésüket tekintik át. Az Aegon Biztosítóhoz máris több megkeresés érkezett, azonban az egyeztetések során az derül ki, hogy az ügyfelek nagy része olyan biztosítással rendelkezik, amely megfelel a jogszabályban előírtaknak, sokszor az előírtnál nagyobb térítési limittel. A többi megkeresés a meglévő biztosítások kiterjesztésére és új szerződések kötésére egyenlő arányban érkezett hozzájuk.

A Groupama Biztosító lapunk kérdésére annyit jelzett, felkészültek a szakemberek nagyobb érdeklődésére, és egyedi konstrukciót dolgoztak ki számukra.

A Generali Biztosítóhoz jelentős számú megkeresés érkezett. Lapunk kérdésére ők is azt válaszolták, hogy ügyfeleik között vannak, akik meglévő szerződésüket egészítik ki, és újak is jelentkeznek.