Kimentették a vihar sújtotta szigeten rekedt magyarokat

Krónikus benzin- és áramhiány akadályozza a floridai emberek hazatérését az Irma hurrikán után

MH-összeállítás – 2017.09.14. 03:20 –

Hat magyar és egy szlovén állampolgárt sikerült kimenteni kedden egy, a magyar kormány által bérelt repülővel a hurrikán sújtotta Szent Márton-szigetről – jelentette be tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Eközben Floridában a lakók lassan visszaköltöznek otthonaikba, de még messze az idő, hogy az élet visszatérjen a rendes kerékvágásba.

Magyarokat mentettek ki a hurrikán sújtotta Szent Márton-szigetről tegnapra virradóra. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy megérkezett a kormány által bérelt repülőgép Curacaóra, amelynek tiszteletbeli magyar konzulátusán a magyarok már biztonságban vannak. A tárcavezető kitért arra, hogy a kirendeltség segíti a bajbakerültek hazatérését is. Az egyik forgatókönyv szerint a pápai bázisra repülő, a holland menekülteket és segélyeket is szállító NATO-gép fedélzetén tudnak hazajönni, erről folyamatosan tárgyal a magyar kormány Hollandiával és a NATO-val. A másik – ha az előbbi nem sikerül –, hogy konzuli kölcsönt adnak az kintrekedt magyaroknak, akik így haza tudnak térni.

A miniszter elmondta, nehézséget okozott ugyan, hogy az öttagú családban az egyik gyereknek nem volt meg az útlevele, de sikerült megállapodniuk a holland hatóságokkal, hogy eltekintenek ettől, és kiengedték őket az országból. Hozzátette: ha a magyarok NATO-géppel térnek haza, akkor az ügy nem igényel további adminisztrációt, ha pedig menetrend szerinti géppel, akkor a konzulátuson keresztül kiállítják a szükséges okmányokat. Szólt arról is, hogy minden olyan magyar állampolgárt el tudtak hozni a szigetről, aki ezt igényelte.

A lakók lassan visszatérnek a Florida legdélibb részén fekvő Keys-szigetcsoportra is, amelyet az ebben a térségben még négyes erősségű hurrikán a leginkább sújtott. Az első becslések szerint a szigeteken lévő házak negyede lakhatatlanná vált, és hatvanöt százalékuk komoly renoválásra szorul.

A szigetcsoporton, miként Florida államban sok helyütt, kedden este még nem volt áram, és a legnagyobb áramszolgáltató közölte: meglehet, a nyugati partvidéken csak egy hét múlva sikerül helyreállítani a szolgáltatást. A kimaradások miatt öt államban csaknem ötmillió otthon, iroda és vállalkozás maradt áram nélkül. Az utakon mindenhol hazatérni igyekvő floridaiak próbálnak benzinhez jutni, de ez szinte lehetetlen: az államban kevés benzinkút működik, mert vagy áram nincs, vagy az üzemanyag-utánpótlás akadozik. Áram híján egy floridai idősotthonban hat ember halt meg. Az utakat sok helyen kidőlt fák torlaszolják el. A hiány mellett adminisztratív akadályok is hátráltatják a hazatérést: az evakuált lakosok sok helyen nem költözhetnek haza, főleg ott, ahol a vízvezetékeket fertőzésveszély miatt nem szabad használni. Aki mégis hazajut, az tikkasztó, párás hőségben mentheti az értékeit a romok közül, áram híján ugyanis a légkondicionálók sem működnek. Florida több nagy repülőtere, közöttük a mia­mi nemzetközi légikikötő, ha korlátozottan is, de kedden már indított és fogadott gépeket. Közben az Irma hurrikán már csendesedett, de trópusi viharként Georgiában, Dél-, és Észak-Karolinában pusztít.

A Fehér Ház bejelentette, hogy Donald Trump a first ladyvel együtt ma Floridába, a katasztrófa sújtotta területekre látogat. Két héten belül ez lesz elnök harmadik látogatása hurrikán által letarolt vidékeken. Korábban a Harvey hurrikán által feldúlt Texas és Louisiana államban járt. Több mint tizennégymillió dollárt adományoztak a nézők a Harvey és az Irma hurrikánok károsultjainak megsegítésére egy nagyszabású, keddi amerikai televíziós gyűjtésen, amelyben többek között Beyoncé, George Clooney, Julia Roberts és Leonardo DiCaprio buzdított jótékonyságra. A sztárok szenvedélyes beszédeket tartottak, előadásokat tartottak, történeteket meséltek a pusztító hurrikánok túlélőiről az egyórás, élő műsorban.