Elkezdődött az Iszlám Államhoz csatlakozni vágyó magyarok pere

A két gyanúsított egy nyilvános portálon kereste a csatlakozási lehetőségeket

MH/index.hu – 2017.09.13. 16:10 –

A Székesfehérvári Törvényszéken elkezdődött annak a két fiatalnak a pere, akik az Iszlám Államhoz szerettek volna csatlakozni. A vád "terrorcselekmény terrorista csoportban történő csoportban történő elkövetése érdekében megvalósított terrorcselekmény előkészülete". Ha elítélik őket, 5-10 év börtönbüntetés vár a huszonévesekre. 

A két gyanúsított kapcsolata a gyakorikerdesek.hu-n kezdődött 2014 októberében. A Győr környékén élő Sz. Dániel itt kérdezett rá, hogy "Elvileg hogyan lehet csatlakozni az Iszlám Államhoz?". F. Viktorral 2015 januárjáig több üzenetet váltottak a témában az oldalon. 

Végül egyikük 2015 januárjában Isztambulba utazott, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez, azonban Törökországban letartóztatták és visszatoloncolták Budapestre. A másik gyanúsított szándéka is a csatlakozás volt, de erre útlevél hiányában nem került sor. Az utazás helyett a Facebookon olyan kommenteket írt, melyekben terrortámadással kapcsolatos terveiről beszélt. A nizzai terrortámadás után kérte, hogy aki csatlakozni szeretne az Iszlám Államhoz, privát üzenetben jelezze ezt neki. Vona Gábor, a Jobbik elnöke ezután tett feljelentést. 

A két gyanúsítottat tavaly szeptemberben tartóztatták le, egyikükkel szemben lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, másikuk előzetes letartóztatásban van, melynek egy részét  az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetetben tölti. Sz. Dániel azt mondta, új életet szeretett volna kezdeni és a jobb élet reményében szeretett volna csatlakozni az Iszlám Államhoz. A tárgyaláson F. Viktort édesanyja vallomásából az derült ki, hogy fiát bipoláris zavarral kezelték, depressziós volt és többször kísérelt meg öngyilkosságot. Törökországi útjáról szüleinek nem beszélt. Ügyvédje, Pintér András szerint enyhítő körülménynek kell venni védence pszichés állapotát. F.Viktor előzetes letartóztatásban maradt. 

A tárgyalás novemberben folytatódik.