Hat magyart és egy szlovént sikerült kimenteni a Szent Márton-szigetről

Egy kormány által bérelt repülővel Curacaóra szállították őket

MH/MTI – 2017.09.13. 11:36 –

Hat magyar és egy szlovén állampolgárt sikerült kimenteni kedden a hurrikán sújtotta Szent Márton-szigetről - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Dunaharasztiban.

Szijjártó Péter elmondta, hogy egy öttagú magyar családot, egy nőt és egy szlovén állampolgárt sikerült magyar idő szerint este kilenc órakor kimenteni egy kormány által bérelt repülővel. 
Hozzátette, hogy éjjel háromnegyed 12-kor meg is érkezett a gép Curacaóra, amelynek tiszteletbeli magyar konzulátusán a magyarok már biztonságban vannak.

A miniszter kitért arra, hogy a curacaói tiszteletbeli konzulátus segíti a bajba kerültek hazatérését is. Az egyik forgatókönyv szerint a pápai bázisra repülő, a holland menekülteket és segélyeket is szállító NATO-gép fedélzetén tudnak hazajönni, erről folyamatosan tárgyal a magyar kormány Hollandiával és a NATO-val. A másik - ha az előbbi nem sikerül -, hogy konzuli kölcsönt biztosítanak az ottrekedt magyaroknak, akik így haza tudnak térni - mondta Szijjártó Péter.

A miniszter elmondta, nehézséget okozott ugyan, hogy az öttagú családban az egyik gyereknek nem volt meg az útlevele, de sikerült megállapodniuk a holland hatóságokkal, hogy eltekintenek ettől, és kiengedték őket az országból. 

Hozzátette: ha a magyarok NATO-géppel térnek haza, akkor az ügy nem igényel további adminisztrációt, ha pedig menetrend szerinti géppel, akkor a konzulátuson keresztül kiállítják a szükséges okmányokat.
Szólt arról is Szijjártó Péter, hogy minden olyan magyar állampolgárt el tudtak hozni a szigetről, aki ezt igényelte.

Spanyolország is segítséget küld

Különgépet küldött a spanyol kormány országa állampolgáraiért az Irma hurrikán sújtotta Saint-Martin szigetére.

A légierő repülőgépe még kedden indult útnak, hogy kimentse a mintegy félszáz spanyol állampolgárt a félig Franciaországhoz, félig Hollandiához tartozó karibi szigetről, de a rossz körülmények miatt nem tudott terv szerint leszállni ott - közölte Beatriz Larrotcha külügyi helyettes-államtitkár.
A humanitárius segítséget is szállító repülő a Dominikai Köztársaságban landolt, ahonnan szerdán ismét elindult Saint-Martinre - számolt be a spanyol sajtó diplomáciai forrásokra hivatkozva, amelyek szerint más uniós tagállamok állampolgárait is elszállítják a különjárattal.
A beszámolók szerint a hurrikán után áldatlan állapotok uralkodnak: a sziget nagy részén nincs ivóvíz, nem működik a mobilkommunikáció, az élelmiszerhiány miatt megnőtt a fosztogatások, erőszakos cselekmények száma.
A mintegy 90 négyzetkilométernyi területű, 77 ezer lakosú szigetet teljesen letarolta a hurrikán, a spanyol források legkevesebb tíz halálos áldozatról és mintegy 1,2 milliárd eurós anyagi kárról beszélnek.