Nem kérünk a brüsszeli kényszerből

Hibásnak tartja az Európai Unió migrációs politikáját Ryszard Czarnecki, az Európai Parlament alelnöke

Őry Mariann – 2017.09.13. 03:36 –

A lengyel Jog és Igazságosság (PiS) politikusa lapunknak rámutatott: nem kényszeríthetik a visegrádiakra a rossz brüsszeli döntéseket.

Ryszard Czarnecki 20170913

– Az Európai Bíróság szerint a kvótarendszer alkalmas arra, hogy hozzájáruljon a menekültválság kezeléséhez, és az erről szóló döntést is az uniós szabályoknak megfelelően fogadták el. Egyetért ezzel?

– A kvótarendszer egy tisztán elméleti megoldás, amely működésképtelennek bizonyult, amikor szembesült a valósággal. Szeretnék rámutatni, hogy a kvótában meghatározott százhatvanezer migránsból mindössze húszezret, azaz a tizenkét százalékukat helyezték át. Csak két tagállam, Málta és Finnország teljesítette a kvótáját. Ez bizonyíték arra, hogy a hibás a migrá­ciós politika.

– Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, számít a visegrádiak támogatására a kvótaellenes harcban. Mi Lengyelország stratégiája?

– A migránskvótákat illetően Lengyelország érdeke egybeesik a visegrádi csoport tagjainak érdekével. Támogatjuk Magyarországot és Szlovákiát abban, hogy érvényesítse polgárainak döntését, és nem egyezünk bele az unión belüli kényszerbetelepítésekbe. Levonjuk a következtetést a tizenöt régi tagállam bevándorláspolitikájának végzetes hibáiból.

– Mire számít a kötelező elosztás határidejének szeptember 26-i lejárta után?

– Az Európai Bizottság nem határozott meg semmilyen formális büntetési tételt, ha nem sikerül teljesíteni a kvótát. Ebből a szempontból nincs eszköz arra, hogy Lengyelországot, Magyarországot, Szlovákiát és Csehországot arra kényszerítsék, hogy migránsokat fogadjon be. Az erre alkalmas eszközök létrehozása időigényes folyamat, és nagy teret ad az ilyen eszközökkel szembeni formális és jogi fellépésnek. Ez a vita nem ér véget a jelenlegi Európai Bizottság mandátumának lejártáig. Nem engedhetünk Brüsszel zsarolásának.