Védeni kell a sportágat az anarchistáktól

Úszás. A feszült, békétlen hónapok után végre nyugalmat, alkotói csendet szeretne a medencék környékén az egyik elnökjelölt, az olimpiai bajnok Wladár Sándor

Salánki Miklós – 2017.09.13. 03:17 –

Öten pályáznak a Bienerth Gusztáv visszahívása után megüresedett elnöki tisztségre a Magyar Úszó Szövetségben. A tisztújító közgyűlést szeptember 24-én tartják. Az egyik esélyes Wladár Sándor olimpiai bajnok, a Jövő SC ügyvezető igazgatója, a MOB utánpótlás-bizottságának tagja, aki végre nyugalmat, alkotói csendet szeretne a sportágban.

Wladár Sándor 20170913 Wladár Sándor véget akar vetni a békétlenségnek a magyar úszásban (Fotó: Ficsor Márton)

– Néhány napja még úgy volt, hogy egyedüli pályázó lesz. Jobb, hogy riválisai lettek?

– Elsietett, téves információ volt, hogy egyedüli jelölt leszek az elnökválasztáson. Tudomásom szerint még négyen pályáztak az elnöki tisztségre, Czene Attila korábbi olimpiai bajnok úszó, Hornyák Viktor, a Széles Sándor Úszó-nevelő Műhely vezetője, Tóth István, a szentendrei úszóklub elnöke, valamint Horváth Gergő Domonkos, akit nem ismerek. Kérdéses, hogy a jelöltek közül ki kerül fel a szavazólistára, amihez a tagság ötvenszázalékos támogatása kell.

– Nagy csatára számít, vagy sima győzelemre?

– Ugyan sok mindenkivel egyeztettem, mielőtt elfogadtam a jelölést, de az majd csak a közgyűlésen derül ki, hogy hányan támogatnak. Mindenesetre elkeserít, hogy még be sem fejeződött a sok vitát kiváltó, mindössze hét hónapos Bienerth-korszak, máris folyatódik az áskálódás. Érthetetlen, hogy van egy remekül működő alapsportág Magyarországon, amelynek nemcsak a felnőttélmezőnye, hanem az utánpótlása is igen sikeres, egyesek viszont sportot űznek abból, hogy folyamatosan fenttartsák a feszültséget. Csak néhány emberről van szó, aki szerintem anarchisták, és nagy kárt okozhat az úszásnak. Az örökös balhék ugyanis elriasztják a gyerekeket és a szponzorokat is az úszástól.

– Hogyan lehetne ezt az ellentmondást megszüntetni?

– Ha megválasztanak elnöknek, akkor átlátható, szolgáltató szövetséget akarok vezetni. Ahol látható az állami és a szponzori pénzek elosztása. Fontos, hogy a költségvetésünk minél nagyobb százalékával az úszók felkészülését, felkészülési lehetőségét támogassuk. Sok vidéki szakosztály küzd például azzal a gonddal, hogy nem tudja kifizetni a magas uszodahasználati díjat. Ha viszont elnyerem a többség bizalmát, elvárom, hogy az örökös bajkeverők elhallgassanak, és nem szóval, hanem eredményeikkel bizonyítsanak. Mert az egyik fontos célom, hogy nyugalom legyen a sikersportágunkban. És ne a vezetők civakodásairól írjanak állan­dóan, hanem versenyzőink kimagasló sikereiről.

– Tudomásom szerint volt olyan esélyes jelölt, aki Hosszú Katinka miatt nem indul a választáson. Önnek milyen a kapcsolata a világ- és olimpiai bajnoknővel és edző férjével, Shane Tusuppal?

– Minden elismerésem, megbecsülésem Hosszú Katinkáé, aki jelenleg a világ egyik legeredményesebb úszónője. Fontosnak tartom, hogy Katinka minden támogatást megkapjon a sikeres felkészüléséhez, azonban a szövetségnek sokkal szélesebb feladatköre van, mint egyetlen világklasszist menedzselni. Számomra ugyanolyan fontos, hogy a jelenlegi, nagyon tehetséges utánpótlást az erős felnőtt nemzetközi élmezőnybe segítsük. Ebben például szakmai tapasztalatival Shane Tusup is segíthetne. Mert véget szeretnék vetni az elmúlt másfél évben kialakult üzengetős, feljelentős, feszült helyzetnek. A magyar sport nagyon értékes része a úszósport, s ezt egyéni érdekek miatt nem szabad hagyni meggyengíteni. Hát ezért vállaltam a jelöltséget!


Feljelentés súlyos visszaélések miatt

Az egyik pályázó, Tóth István nyilvánosságra hozta azt a vizsgálatát, amelyet Bienerth Gusztáv leváltása után a Magyar Úszó Szövetség gazdálkodásáról végzett. Ebből kiderült például: „Nyílt titok, hogy Bienerth Gusztáv a vele egyedi kapcsolatban lévő, tavaly sikeresen leérettségizett Sz. K.-t kérte fel a MÚSZ operatív igazgatójának, havi bruttó 750 ezer forintért.” Az elnök egy cégnek – Tóth szerint – több mint 15 millió forintot utalt át a korábbi vezetés alatt történt visszaélések kivizsgálására, de ennek eredményéről a szövetségben nem talált dokumentumot. A szövetség szerződéseiből kiderült, hogy Sós Csaba alelnök, a válogatott szövetségi kapitánya egy kft. közreműködésével havi 762 ezer forintot kapott, hogy a szövetségnek szakmai tanácsot adjon. Tóth súlyos visszaélések miatt feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen. (MS)