Áder János tiszteletre buzdított a zentai csata évfordulóján

Közösen mindenre képesek vagyunk, de egység nélkül minden harcot elveszítünk – jelentette ki Aleksandar Vucic

Harle Szilvia – 2017.09.12. 00:42 –

Egymás tiszteletére és megbecsülésére szólította a szerbeket és a magyarokat Áder János államfő tegnap, a zentai csata évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Áder János 20170912 Áder János és Aleksandar Vucic a közös múltra emlékezett a zentai ünnepségen (Fotó: MTI - Bruzák Noémi)

Az európai seregek Savoyai Jenő vezetésével 320 évvel ezelőtt, 1697. szeptember 11-én vívták Zenta mellett azt a véres csatát, amely véget vetett a másfél százados török uralomnak Magyarország területén. Az évforduló alkalmából rendezett ünnepségen Áder János magyar és Aleksandar Vucic szerb elnök is részt vett. Áder János beszédében elmondta: ahogy 320 évvel ezelőtt, úgy „ma sem mindegy, hogy milyen békét kötünk egymással, a körülöttünk élőkkel, és hogy mit hagyunk örökül az utánunk jövőknek. Nekünk, kései utódoknak az a feladatunk, hogy egymás megbecsülésével őrizzük sokszínű hagyományainkat”. Leszögezte, hogy Szerbia és Európa számíthat hazánkra, majd rámutatott: a 17. század végén „a Habsburgok irányítása alatt német, lengyel, orosz, velencei szövetségesekkel felálló seregek kezdték meg a törökök kiszorítását, zászló alá álltak magyar és szerb önkéntesek ezrei is, akiket nagy eszmék vezettek: közös örökségük tudata”.

Aleksandar Vucic elmondta: a zentai csata is azt bizonyítja, „közösen mindenre képesek vagyunk, de ha nem vagyunk egységesek, minden harcot elveszítünk”. Hozzátette: a szerbek régóta tudják, hogy az Európába vezető út számukra Budapesten és Bécsen keresztül vezet, ezért is fontos a szomszédos országok támogatása. Vucic megköszönte Áder János és Orbán Viktor kormányfő támogatását Belgrád európai integrációja során. A beszédek után a két elnök megkoszorúzta a zentai csata emlékművét.

Ugyancsak tegnap Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a zentai Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplom felszentelésén elmondott beszédébenhangsúlyozta, hogy a templom megépülése is bizonyítja, „ha összefogunk, nagy tettekre lehetünk képesek”, ha a magyar megsegíti a magyart, az egész nép gazdagabb lesz, egyúttal az egész közösséget életerő hatja át.