Veszélyben Olaszország is

Óriási felhőszakadást, áradást okoznak a felmelegedett tengerek

MH-összeállítás – 2017.09.12. 00:29 –

Az éghajlatváltozás okozta természeti katasztrófákkal szembeni védekezés érdekében komoly klímapolitikára szólította fel az olasz pártokat Sergio Mattarella olasz államfő a toszkán Livorno városát sújtó vihar után, amelyben hatan életüket vesztették és két eltűntet még keresnek.

Livorno 20170912 Livorno városának lakóit váratlanul érte a sáros áradat (Fotó: Leonardo Bianchi)

Sergio Mattarella kijelentette, nincs vesztegetni való idő, Olaszországnak a globális éghajlatváltozással szemben minél gyorsabb és minél komolyabb klímapolitikával kell válaszolnia. Livornóban hétfőn a kárfelmérés, valamint a lakóházakat és üzleteket beborító sár- és törmelék eltakarítása zajlott. A város térségében továbbra is közepes riasztás érvényes. A két eltűnt ember, egy férfi és egy nő holttestét a tengerben keresik, nem kizárt ugyanis, hogy a vihar okozta ár magával sodorta őket. Filippo Nogarin livornói polgármester úgy nyilatkozott, semmilyen előzetes értesítést nem kaptak a rendkívüli vihar érkezéséről, amely vasárnap hajnalban váratlanul csapott le a városra. A meteoroló­giai előrejelzések a vihart a szomszédos Liguria tartományban várták, ahol riasztást rendeltek el, az azonban Liguriát megkerülve Toscanát sújtotta.

A vihar következményeit a helyszínen felmérő Gian Carlo Galletti környezetvédelmi miniszter azt mondta, a klímaváltozás lépésváltást sürget. Bejelentette, hogy hamarosan európai meteoroló­giai intézetet nyitnak Bolognában. A vihar az éjszaka folyamán Toscanából Campania tartományig vonult, ahol Nápoly térségében szintén jelentős károkat és földomlást okozott. A vihar vízzel árasztotta el a szicíliai Palermót is. A rossz idő miatt a sziget több városában elhalasztották a tanévnyitót.


Viharok bölcsője Liguria térsége

Az amerikai tudósok megállapításai szerint az elmúlt néhány évben a tengerek felszínének hőmérséklete globálisan a legmelegebb volt a feljegyzések kezdete óta, és ezek nyomán számottevően megerősödtek a hurrikánok az északi és a déli féltekén is. A melegebb víz több nedvességet, több csapadékot és erősebb viharokat eredményez. Az Olaszországot sújtó trópusi vihar és özönvízszerű esőzések kialakulásához is nagyban hozzájárult, hogy az Ligur-tenger hőmérséklete az elmúlt években két Celsius fokkal növekedett. (FP)