Kő AndrásEz-az

A humor legnagyobb áldása, hogy feloldja a feszültséget, s különösen olyan helyzetekben nélkülözhetetlen, amikor már csak nevetni lehet

Kő András – 2017.09.09. 01:04 –

Kabdebó Lóránt irodalomtörténész mesélte egy interjúban: Barcsay Jenő festőművész belépett a kommunista pártba, de utána addig nem tudott aludni, amíg egy visszavonó levelet nem írt. Ennek pillanatok alatt híre kelt. Amikor a közelében lakó Kodállyal találkozott, a mester a fülébe súgta: „Még mindig szabadon van?” Így, magázódva. Barcsay elmondta, hogy nem merte soha letegezni Kodályt, hátha nem tegezte volna vissza.

Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa felháborodva kiabálta az egyik meccsen Zsolt István bírónak: „Pista, ez nem volt 11-es! Miért adtad meg?” „Ha nem fogja be a száját, kiállítom” – felelte a mindenkivel magázódó bíró.

Mészáros Ervin, a „kapitány”, az 1912-es olimpián győztes kardcsapat tagja is híres volt a magázódásáról. Az ismert szólás így hangzott a szájából: „Ma nekem, holnap magának.”

*

Divatszavak a neten: beszólt, odaszólt (X. Y.-nak), kirúgták (és sohasem felmondtak neki, eltávolították, vagy szerződést bontottak vele), megszívták (például a fegyveres rablók), állja a sarat (a politikus), hivatalos! (egy labdarúgó biztos klubváltása esetén), őrült (meccs; akkor használják, ha sok fordulat jellemzi a mérkőzést), ütős (például a film), (hasat, mellet, kőkemény popsit) villantott. A legutóbbi Forma–1-es közvetítés alkalmával hallottam: „ötödik-hatodik helyet villantott”. Hát így terjed a kór…

„A szavak értéke folyton változik” – figyelmeztet bennünket Kosztolányi. De a netet, úgy látszik, a fenti szavak tartják egyben.

*

Hudy Árpád az Irodalmi Jelen című folyóirat egyik számában a szólásmondások alkonyáról füstölög. Egyebek mellett azt hozza fel, hogy a szalmalángéletű szókapcsolat a kérészéletű vagy a költőibb tiszavirág-életű helyébe nyomakodik. Vagy a megindultságot arat, nyilván a sikert arat mintájára született torzó stb.

Mit szólna a szerző a szólásmondások nyomán született következő aforizmákhoz: Hazug ember ne fusson versenyt a sánta kutyával. – Kölcsönkenyér is hizlal. – Nem mind arany, ami lakodalom. – Többet ér egy bukott angyal, mint egy eminens ördög.

Játék a szavakkal, avagy a gondolatok vadonja?

*

Futballválogatottunk egykori jobbszélsője, Sándor Csikar szobája lexikonokkal, könyvsorozatokkal, értékes művészeti albumokkal volt teli. „Olvasod is őket?” – kérdeztem. „Á, dehogy! – válaszolta a világ legtermészetesebb módján –, de nem gyönyörűek? A lakás díszei!”

Vannak nagy tekintélyű könyvek, amelyeket így becsülünk meg: tán csodállak, ámde nem olvaslak!

*

Bergson szerint az ember az egyetlen nevető állat. Az az őrmester például, aki rákiált az újoncra: „Mit röhög, maga állat?” – nemcsak a véderő tagja, hanem bergsonista is.

A humor legnagyobb áldása, hogy feloldja a feszültséget, s különösen olyan helyzetekben nélkülözhetetlen, amikor már csak nevetni lehet.

Mégis: rendkívül leleplező, hogy ki min tud nevetni.