Potápi Árpád János: A kormány tiltakozik az új ukrán oktatási törvény ellen

A kárpátaljai magyar szervezetek is elítélték a diszkriminatív szabályozást

MH/MTI – 2017.09.06. 14:09 –

A magyar kormány a leghatározottabb tiltakozását fejezte ki az Ukrán Legfelsőbb Tanács által elfogadott új oktatási törvény ellen - közölte Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerdán.

A közlemény szerint az új ukrán szabályozás megfosztja az országban élő nemzeti kisebbségeket az anyanyelven tanulás lehetőségétől, alapjaiban veszélyeztetve ezáltal a szülőföldön való megmaradásukat.

A törvény értelmében a középiskolai és a felsőoktatás nyelve ezentúl az ukrán, a kisebbségek nyelvén való oktatás pedig kizárólag az óvodákban és elemi osztályokban engedélyezett. Ez példátlan módon sérti az országban élő nemzetiségek, köztük a mintegy 150 ezres magyarság jogait és teljes mértékben ellentétes Ukrajna alkotmányával - tette hozzá az államtitkár.

Bocskor Andrea: Kisebbségellenes a törvény
A Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP) delegációja tiltakozik az ukrán oktatási törvény kisebbségellenes intézkedései ellen és arra kéri Ukrajna elnökét, Petro Porosenkót, hogy ne írja alá azt - tájékoztatott Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP EP-képviselője közleményében szerdán.
A képviselő  leszögezte a módosított oktatási törvény -  semmibe véve az ország alkotmányát és nemzetközi vállalásait -  megfosztja a nemzeti kisebbségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől, ami súlyos visszalépést jelent az eddig, de még a korábbi  szovjet rendszerben is, érvényben lévő jogszabályokhoz képest.
A néppárti képviselő szerint az elfogadott törvény szövege amellett, hogy súlyosan sérti az ukrajnai őshonos nemzeti- és nyelvi kisebbségek alkotmányos jogait, az ország nemzetközi kötelezettségeivel is ellentétes. Az ukrajnai kisebbségek fentről irányított integrálása a többségi nemzethez nyílt asszimilációs törekvésekre utal - mondta a kárpátaljai politikus.

Mint írta, Ukrajna a nemzetközi kötelezettségeiben és a magyar-ukrán alapszerződésben is vállalta, hogy tiszteletben tartja az alapvető emberi jogokat, a szabadságjogokat és a kisebbségi jogokat. A magyar-ukrán jó szomszédság erősítése jegyében megvalósult legmagasabb szintű egyeztetéseken szintén vállalta, hogy a magyar közösség jogai nem szűkülnek; az új oktatási törvény elfogadása viszont mindezen ígéreteknek és vállalásoknak ellentmond - hangsúlyozta.

A magyar kormány elvárja, hogy Ukrajna fontolja meg a törvény hatályba léptetését és módosítsa azt oly módon, hogy ne sérüljenek az országban élő nemzetiségek, köztük a magyarság jogai - közölte Potápi Árpád János.

A kárpátaljai magyar szervezetek közös nyilatkozatban tiltakoznak

A nyilatkozat szerint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) tiltakozását fejezi ki az ukrán parlament által elfogadott oktatási törvény ellen. "A törvény az ország alkotmányát és nemzetközi vállalásait semmibe véve megfosztja a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől, amivel létalapjukat szünteti meg" - olvasható a dokumentumban.

A nyilatkozat szerint a magyar szervezetek Petro Porosenko ukrán elnökhöz fordulnak azzal a kéréssel, hogy ne írja alá a kisebbségek, így a kárpátaljai magyarok megmaradását is alapjaiban veszélyeztető törvényt. 

Orosz Ildikó: Minden törvényes eszközt fel fogunk használni oktatási jogaink visszaállításának érdekében

A kárpátaljai magyarság alkotmányos jogait sérti az oktatási törvény, ezért a kárpátaljai magyarok minden törvényes eszközt fel fognak használni oktatási jogaik visszaállítása érdekében - jelentette ki Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke szerdán Beregszászon.

Az oktatási törvény kisebbségellenes rendelkezései kapcsán Orosz Ildikó elmondta: "Úgy érezzük, visszatértek a legsötétebb sztálini idők a magát demokratikus államnak nevező Ukrajnában. Felháborító, hogy az ukrán parlament a kisebbségek, így a kárpátaljai magyarság alkotmányos jogait sértő törvényt fogadott el".

A KMPSZ elnöke jelezte, a kárpátaljai magyar szervezetek elsőként Petro Porosenko elnökhöz fordulnak, hogy ne írja alá az ukrán alkotmányt és a kisebbségek anyanyelvű oktatásra vonatkozó jogait semmibe vevő törvényt. Igaz, annak tükrében, hogy az államfő pártjának teljes parlamenti frakciója - Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének kivételével - megszavazta a törvényt, nem tartja valószínűnek, hogy Porosenko nem írja azt alá - mutatott rá. Hangsúlyozta: mivel a kárpátaljai magyarok törvénytisztelő állampolgárai Ukrajnának, minden törvényes eszközt fel fognak használni oktatási jogaik visszaállítása érdekében, hiszen az anyanyelvű oktatás joga a gimnáziumi szintig bezárólag mindig szavatolva volt számukra, függetlenül attól, hogy Kárpátalja milyen országhoz tartozott. Úgy tűnik - folytatta -, hogy az Ukrajnát irányító elit valamiféle "agymosáson" esett át, és az ukránok által a Szovjetunió kötelékében elszenvedett sérelmeket most a kisebbségeken akarja megtorolni.

A kilátásokról szólva a szakember kifejtette: egyelőre nem ismerik az oktatási törvény teljes szövegét, csak részinformációik vannak, amelyekből az derül ki, hogy itt is tipikus ukrán törvényről van szó, amelynek a betűje többféleképpen értelmezhető, így az alkalmazása vélhetően azon múlik, hogyan állnak majd hozzá az illetékes vezetők az oktatási rendszer különböző szintjein az iskoláktól a minisztériumig. De sok múlik majd az iskolaigazgatók mellett a magyar szülőkön is, hogy mennyire akarnak megfelelni a hatalmi elvárásoknak - mondta el Orosz Ildikó.

Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa az MTI-nek Beregszászon nyilatkozva kijelentette: "Sajnálatosnak és elfogadhatatlannak tartjuk a kisebbségek jogait csorbító oktatási törvény megszavazását, annál is inkább, mert több magas rangú ukrán politikus ígéretét bírtuk, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség anyanyelvű oktatáshoz fűződő jogait sértő törvényt nem fogadnak el a Legfelső Tanácsban". Kedden ez mégis megtörtént, ezért alapos vizsgálatot igényel, hogy milyen következményekkel jár ez a barátságtalan gesztus - emelte ki a kormánybiztos.

Darcsi Karolina, a KMKSZ politikai kommunikációs titkára elmondta: a szövetség a kárpátaljai magyar szervezeteknek az ukrán oktatási törvény kapcsán szerdán kiadott nyilatkozatát angol és ukrán nyelven eljuttatja nemzetközi szervezetekhez, felhíva a figyelmet a jogszabály alkotmányellenes, a kisebbségek törvényes jogait, az ukrán-magyar alapszerződést és Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásait sértő voltára. A kárpátaljai magyarok 60 ezer aláírást összegyűjtve tiltakoztak a közelmúltban az akkor előkészületben lévő kisebbségellenes jogszabályok ellen, ezért is tartják mélységesen felháborítónak azt, ami kedden az Európába törekvő Ukrajna parlamentjében történt. A törvény elfogadása mélységesen felháborító, és mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy visszaállítsák a kárpátaljai magyarság oktatási jogait - mondta a kárpátaljai magyar politikus.

Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter a kijevi közszolgálati rádiónak szerdán nyilatkozva azt hangsúlyozta: a most elfogadott oktatási törvény egyértelművé teszi, hogy Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv. A jogszabály nemzetiségekre vonatkozó 7. cikkelyéről kifejtette, hogy a kisebbségekhez tartozó tanulók számára biztosítani kell az időt az ukrán nyelv elsajátításához. A törvény erre az elemi iskolában (1-4. osztály) nyújt lehetőséget, amikor a diákok az anyanyelvükön tanulhatnak, de az általános iskolában (5-9. osztály) fokozatosan át kell térniük a tantárgyak többségének ukrán nyelvű tanulására. A miniszter szerint erre azért van szükség, mert jelenleg a nemzetiségi kisebbségek iskoláiban a diákok az érettségiig minden tantárgyat az anyanyelvükön tanulnak, és nem sajátítják el az ukrán nyelvet, így hátrányt szenvednek a felsőoktatási intézményekbe történő felvételizésnél. "Meggyőződésem, hogy a törvény 7. cikkelye a gyermekek - Ukrajna állampolgárai - érdekeit szolgálja, hogy egyenlő jogaik és oktatási lehetőségeik legyenek, és ez az ukrán állam érdeke is" - hangoztatta az oktatási tárca vezetője.