Kilenc évtized a Balatonért

Csiborpatkolónak csúfolták létrehozásakor ellenzői a tihanyi központot

MH-összeállítás – 2017.09.05. 00:41 –

Kilencven éve avatták fel Tihanyban a Országos Magyar Biológiai Kutatóintézetet, a mai Balatoni Limnológiai Intézet elődjét.

Rövid meghatározása szerint a limnológia az édesvizek élővilágával foglalkozó tudományág. A balatoni intézmény ma már a Magyar Tudományos Akadémia alá tartozik, és ott három - a hidrozoológia, a hidrobotanika és az úgynevezett kísérletes állattan - szakterületén végeznek kutatásokat. A limnológia a múlt évszázad első felében a  biológiai kutatások egyik legfontosabb ágazata volt. Ennek oka, hogy akkoriban - egészen a második világháború végéig - a tudósok még nem egereken, nyulakon, patkányokon, hanem elsősorban halakon végezték kísérleteiket. Ennek köszönhetően Európa-szerte nyíltak hasonló intézetek, a tihanyi kutatóintézet fő patrónusa pedig gróf Bethlen István miniszterelnök volt. Érdekesség, hogy a tihanyiak ma már büszkék ugyan az intézetre, de létrehozása idején sokan ellenezték, hogy a festői félszigetre kerüljön, sokan pedig gúnyosan csiborpatkolónak nevezték.

Az avatás előtt, az alapkő letételénél gróf Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatási miniszter védelmébe vette a tudományágat, és kicsinyesnek nevezte azokat, akik szerint az intézet felépítésére szánt pénznek jobb helye is lett volna az első világégés után.

A kutatóbázis nevével akkor talál­kozhat leginkább a mai kor embere, amikor a dolgozók a Balaton vízminőségéről adnak ki jelentéseket, a limnológusoknak ugyan­akkor nagy szerepük van a tó ősi öko­-
szisztémájának fenntartásában.