Nem találták az eltűnt újságíró holttestét Peter Madsen tengeralattjárójában

A házilag készített jármű tulajdonosa szerint utasa kiszállt, mielőtt elsüllyedt volna a tengeralattjáró, a hatóságok nyomoznak

MH/MTI – 2017.08.13. 14:05 –

Nem találták meg az eltűnt svéd újságírónőnek a holttestét abban az elsüllyedt tengeralattjáróban, amelyet egy dán feltaláló és búvárhajó-építő saját kezűleg készített, és amely pénteken tisztázatlan körülmények között elsüllyedt Koppenhága közelében.

A tengeralattjárót lehetséges bűnügyi helyszínként kezelik, és folyik átkutatása - közölte vasárnap Jens Moller Jensen, a koppenhágai rendőrség illetékese.
A 46 éves Peter Madsen tulajdonában lévő tengeralattjárót szombaton kiemelték a Koge-öböl vízéből, kiszivattyúzták belőle a vizet és vasárnap nyomozók, műszaki szakemberek, törvényszéki szakértők vizsgálták át - tette hozzá. 
A nyomozást vezető Jensen részletek ismertetése nélkül hangoztatta, hogy a jelek szerint "szándékosan" süllyesztették el a hajót. "Fedélzetén nem találtunk senkit, sem élve, sem holtan" - közölte.   
A hajó fedélzetén tartózkodott Madsent, akit még pénteken időben kimenekítettek a süllyedő járműből, a rendőrség őrizetbe vette, és egy dán bíró szombaton elrendelte 24 napra vizsgálati fogságát nem szándékos emberölés gyanújával Kim Wall svéd újságírónő eltűnése miatt. A nő a hajótörés előtt a 18 méter hosszú, 40 tonnás UC3 Nautilus tengeralattjárón tartózkodott. Madsen kimentésekor arról beszélt, hogy problémák voltak a tengeralattjáró víztartályával, ezért süllyedhetett el. 
Ügyvédje szerint a férfi tagadja a vádat, azt mondja, hogy a róla és hajójáról cikket készítő újságírónőt partra tette csütörtök este egy szigeten a koppenhágai kikötőben, de a nőt nem találják. Eltűnését élettársa jelentette. 
A búvárhajót is azután kezdte keresni a dán haditengerészet két helikopterrel és három hajóval, hogy péntek reggel nem tért vissza a megadott időre és a rádiójelekre sem válaszolt.
A 2008-ban közösségi finanszírozásból házilag épült, 8 férőhelyes tengeralattjáró a legnagyobb a maga nemében a világon.