Irán egyre többet költ a rakétaprogramjára

Ali Laridzsáni szerint az ország célja, hogy „szembeszálljon az Egyesült Államok terrorista és kalandor akcióival”

MH/MTI – 2017.08.13. 11:17 –

Az iráni parlament megszavazta vasárnap, hogy növeljék az ország ballisztikusrakéta-programjára és a Forradalmi Gárda működésére fordított kiadásokat.

 

A törvényhozók - ellenszavazat nélkül - összesen 520 millió dolláros támogatást különítettek el erre a célra - adta hírül az IRNA iráni hírügynökség.
A jogszabályt még egy szavazáson támogatniuk kell majd a törvényhozóknak, ezt követően kerülhet a tervezet egy vallási testület elé végső jóváhagyásra.
"Az amerikaiaknak tudniuk kell, hogy ez csak az első lépésünk volt" - figyelmeztetett Ali Laridzsáni házelnök a parlamenti szavazás után. Hozzátette: az intézkedés célja, hogy "szembeszálljanak az Egyesült Államoknak a térségben végrehajtott terrorista és kalandor akcióival".
Washington és Teherán viszonya jelentősen megromlott azóta, hogy januárban hivatalba lépett Donald Trump amerikai elnök, aki élesen bírálja az Iránnal 2015-ben megkötött nemzetközi atommegállapodást. Az új amerikai adminisztráció több új büntetőintézkedést is hozott Iránnal szemben, legutóbb júliusban döntött Washington újabb szankciók bevezetéséről.