Lépéskényszerben Botka

Már a szocialista miniszterelnök-jelölt tanácsadójának, Lengyel Lászlónak sem tetszik a szegedi polgármester keménykedése, Gyurcsány pedig nem nyugszik bele az elutasításba

Kacsoh Dániel – 2017.08.12. 00:41 –

Egyre több jel utal arra, hogy Botka László visszavehet az eddigi, konfrontatív politikából, az ősszel pedig akár újratervezés is következhet az MSZP-ben. Gyurcsányék addig is „sorozzák” a szegedi polgármestert.

Botka 20170812 Irányváltások. Botka László és Molnár Gyula (Fotó: Hegedüs Róbert)

Akár fordulatot vagy legalábbis félfordulatot jelezhet az MSZP, illetve Botka László miniszterelnök-jelölt eddigi irányvonalában Lengyel László minapi ATV-s nyilatkozata. Megírtuk, a politológus, közíró elismerten is Botka egyik legfontosabb tanácsadója, nemrég pedig a szegedi polgármester azt követően jelölte meg a szocialisták fővárosi választási koordinátorának Tóth József XIII. kerületi polgármestert, hogy ő nyilvánosan is ezt javasolta. Addig elvileg Molnár Zsolt nemzetbiztonsági bizottsági elnök felelt a területért, ám Botka váratlanul „leárulózta”. Vagyis a befolyás egyértelmű.

Lengyel László ezúttal arról beszélt, hogy Botka kispártokkal folytatott harcát is áldatlannak tartja, szerinte nem kellene kölcsönösen üzengetni, hanem le kellene ülni, egyezkedni, normális hangnemben beszélgetni. A szocialista párt jelenlegi állapotáról szólva a tanácsadó-elemző utalt arra is, Botkát korábban elküldték, aztán a kongresszuson éljenezték, most pedig megint nem. Úgy fogalmazott, nincs értelme annak a hangnemnek, hogy „Áruló!, Te vagy az áruló!, Te adtál el engem!” Ez az agresszió semmi jóra nem vezet – magyarázta.

A DK-hoz kötődő Nyugatifény internetes oldal kvázi pálfordulásként ünnepelte Lengyel László mondatait. Előzőleg, amint arról már beszámoltunk, a Gyurcsány-párt részéről Vadai Ágnes alelnök ment neki Botkának. „Amikor jelölt lettél, azt ígérted, közös nagy ellenzéki demokratikus csapatot építesz. Aztán hónapok múltak el, és ebből semmi nem lett. Csak kioktatás, a többiek minősítése, lekezelése. Kár. Bennünket egyszer sem kerestél, pártelnökünk levelére még csak nem is válaszoltál” – kesergett a politikus, hozzátéve, „azt kéred a sajtón keresztül, hogy a DK menjen veled, de a párt elnöke nélkül. Te nem ismersz bennünket. Mi erős, összetartó közösség vagyunk.” Botka a Hír Tv-nek úgy nyilatkozott, a győzelem stratégiáját hirdette meg, majd egy székely mondást idézve megjegyezte, „szólni fogok, ha ebben változás lesz”.

Eközben a szintén Gyurcsányékhoz húzó Európa kávézó blogon a napokban arról cikkeztek, gyötrelmes dolog látni, hogy a szocialisták hogyan teszik tönkre a kormányváltás esélyét. „Persze, nincs illúziónk: Botka László sosem lesz miniszterelnök. Látva, amit művel, jobb is, hogy így van” – érzékeltette a gyurcsányi hangulatot a portál névtelen szerzője.

Ahogy azonban megírtuk, nem csupán a DK, a fővárosi MSZP-szervezet is elégedetlen Botka húzásaival, különösen Tóth senkivel nem egyeztetett kinevezésével. Annak ellenére, hogy a hivatalos nyilatkozatok szintjén még Kunhalmi Ágnes budapesti elnök is az együttműködést hangoztatja. Szocialista forrásunk korábban ugyanakkor azt mondta, Botka az őszig kapott időt, hogy bizonyítson, akkor újratervezés jöhet. Márpedig a közvélemény-kutatások szerint a párt támogatottsága egyre apad, ami aggodalommal tölti el a bizonytalankodókat, növelve a jelölttel szembeni ellenérzést.

Molnár Gyula pártelnök a viták kapcsán az ATV-ben annyit mondott, az MSZP nem egy kaszárnya, ugyanakkor amikor csupán tizenöt százalékon van egy kormányváltásra készülő erő, akkor nincs helye a „dilemmának”, nem szabad kifelé beszélni. Megerősítette: hamarosan, legkésőbb szeptemberben meg tudják nevezni valamennyi egyéni jelöltjüket. Előbb azonban az MSZP Szegeden augusztus végén úgynevezett értelmiségi találkozót szervez, ott nevezik meg az árnyékkormány tagjait, vázolják az elképzeléseket. A DK már ott tart, hogy a minap megkezdte saját aspiránsai képzését is.